Nejednaka opterećenost sudija koči brži epilog suđenja

Srpske sudije u prethodnoj godini rešile su skoro tri miliona predmeta. Završeno je milion predmeta starijih od dve godine, među njima i najduži proces vođen pred srpskim sudovima koji je trajao 36 godina. Neefikasnost sudova i dalje je, međutim, jedan od najvećih problema srpskog pravosuđa.

Uz novi izveštaj o radu sudova u prethodnoj godini i novina – koliko postupci traju – beležiće se na dnevnom nivou. Prosečno vreme trajanja postupka za četiri godine je prepolovljeno. Sa 534 dana na 253.

"Nema velike razlike u broju sudija, a efikasnost je malo poboljšana. Naravno, uvek možemo reći da uvek može bolje, ali kada građanin kaže nije dobio presudu pet godina, on je nezadovoljan, s pravom nezadovoljan, uvek će biti predmeta koji će trajati duže", kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Brži epilog suđenja koči i nejednaka opterećenost sudija. Samo u drugom stepenu jedan sudija u Beogradu ima i do 1.000 predmeta. Nije retko da dvoje ili troje sudija deli jednu sudnicu, što smanjuje broj dana za suđenje u nedelji. Uz to, sudija vodi računa i o veštačenju, izvođenju dokaza, dolasku svedoka.

"Nije isto da li sudija u veću ima 100 ili 400 predmeta. Samim tim će se odlagati na neki duži rok, jer ima više predmeta u radu. Postoje i neki drugi razlozi procesne prirode koji prouzrokuju odlaganje kao što je npr. procesna nedisciplina. Dakle, neodazivanje na pozive suda, što predstavlja jedan ozbiljniji problem u praksi. Ukoliko okrivljeni ne dođe u jako malom broju slučajeva, sud može da drži pretres", kaže Ivana Ramić, sudija i portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu.

U Jukomu ističu da za povrede sudske discipline postoje rešenja u zakonu.

"To još ne vidimo dovoljno u praksi još se gleda kroz prste i advokatima i onima koji se pojavljuju kao stranke pred sudovima kada na ovakav način pokušavaju da izbegnu pravdu", kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

I za Ministarstvo pravde je ubrzavanje postupaka i smanjenje broj dana predmeta prioritet. Ističu da su neke od donetih mera već dale rezultate.

"Najveći pomak je ostvaren u izvršnoj materiji, gde smo na kraju 2015. imali 1,6 miliona starih izvršnih predmeta u 2016. Upravo zahvaljujući novom Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, koji je počeo da se primenjuje prvog jula, tokom prošle godine uspeli smo da rešimo blizu 900.000 starih predmeta, što u svakom slučaju u velikoj meri rasterećuje sudove", kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Ono što ih opterećuje je broj podnetih tužbi – za pola miliona više samo prošle godine. Najviše sporova vode građani protiv države za naknadu štete.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се