Otvorena vrata na fakultetima za buduće brucoše

Fakulteti i visoke škole strukovnih studija otvaraju svoja vrata potencijalnim brucošima organizujući za njih predstavljanje programa i razgovor sa studentima i profesorima. Profesori kažu da budući akademci treba da vide i shvate filozofiju nastave, i da biraju akreditovane programe.

Dobar studijski program, praksa, akreditovana škola, posvećenost profesora studentima, kriterijumi su pri odabiru studija, tvrde akademci.

"Velika je razlika između privatnog i državnog fakulteta samim tim što nas ima manje i samim tim što su profesori nekako čini mi se angažovaniji u privatnoj školi i verovatno su bolji uslovi zato što plaćam", navodi Nataša Božinović, student VMŠSS "Milutin Milanković".

Profesori pak, sa svakom novom akreditacijom, inoviraju postojeće i otvaraju nove smerove. Za visoke škole strukovnih studija u toku je treći akreditacioni krug.

"Bili smo u obavezi da materijal za akreditaciju predamo do kraja novembra, predali smo za stare programe to su dva na osnovnim studijama - za strukovnu medicinsku sestru, i za strukovnog fizioterapeuta, i na specijalističkim studijama za medicinsku sestru intenzivne zdravstvene nege. Predali smo i jedan novi program, za strukovnog medicinskog radiologa", objašnjava Gordana Arsić Komljenović, direktor VMŠSS "Milutin Milanković".

Komisija ima rok od godinu dana da odgovori na podnet zahtev.

"Sve akreditacije koje su u toku, a prethodno su bile stečene, imaju prava da upisuju studente ukoliko im se u roku ne bude okončao postupak akreditacije", navodi prof. Ćemal Dolićanin, predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

I fakultetima je važno da upišu što bolje brucoše, pa organizuju susrete s njima. Uvode i nove studijske programe.

Anđela i Lara budući brucoši navode da su iz Ruske škole i da je upis na Filološki fakultet njihova želja.

"Nije lako upisati Filološki fakultet, konkurencija je veoma velika. Mi smo akrditovali 'Kulture u dijalogu', to je master program koji otvara čitav svet našim studentima, zatim akreditovali smo i ove jeseni, krećemo sa nastavom izuzetno specijalizovanog master programa za studije prevodilaštva", objašnjava prof. Ljiljana Marković dekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

Jedna stvar su sajtovi i predstavljanje fakulteta u virtuelnom svetu, kažu profesori, dok je sasvim nešto drugo kada budući student vidi fakultet i razgovara sa profesrom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи