Migrantska kriza, Srbija spremna za svaki scenario

Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović rekla je za RTS da je Srbija veoma aktivna i uključena u sve mehanizme za razmenu informacija u okviru migrantske krize.

Svetlana Velimirović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da se redovno ažurira plan reagovanja za slučaj priliva većeg broja migranata.

"Pripremamo se za naredni period. Činjenica je da je Srbija veoma aktivna i uključena u sve mehanizme za razmenu informacija, kako na operativnom, tako i na diplomatskom nivou", ukazala je zamenica komesara za izbeglice.

Bez obzira na to da li će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučiti da ukine sporazum sa EU o prihvatu migranata, Srbija se sprema za sve moguće scenarije, ističe Velimirovićeva.

Dodaje da politike zemalja na "balkanskoj ruti" jesu različite ali je, ističe, činjenica da su se i 2015. sve zemlje dogovorile da će imati isti pristup prema migrantima.

"Verujem da bi se u slučaju masovnog dolaska ponovio isti scenariio – ministri država na ruti bi se dogovorili", napominje Velimirovićeva.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za migrante.

"Sva lica koja su prihvatila pomoć države i da dobiju zaštitu, nalaze se u centrima. Za sva lica koja trenutno nisu u centrima, a prihvatila bi našu pomoć, ima dovoljno mesta. U Preševu ima mesta, biće i u novom centru koji treba da se otvori u Kikindi", naglašava zamenica komesara za izbeglice.

Mađarska, navodi, propusti između 10 i 20 migranata dnevno.

"U prihvatnim centrima u Srbiji nema ljudi koji su više puta vraćeni sa mađarske granice. Oni koji su na redovnim spiskovima uglavnom prođu", kaže Velimirovićeva.

Govoreći o rešavanju stambenog pitanja izbeglica koji se sa tim problemom muče već više od 20 godina, Velimirovićeva je rekla da su donatori obezbedili više od 50 odsto sredstava za gradnju.

"Očekujemo da će oko 8.000 porodica koje su ugrožene rešiti stambeno pitanje. Do sada je ugovorena izgradnja 250 montažnih kuća, oko 2.100 stanova", zaključila je zamenica komesara za izbeglice.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи