Većina mladih bi pristala da radi na crno

U Srbiji ima 898.000 mladih od 18 do 26 godina. Oni su najugroženija kategorija kada je u pitanju zapošljavanje. Prema istraživanju Unije poslodavaca Srbije, tek svaki sedmi mlađi od 30 godina, ne bi prihvatio rad na crno. U Srbiji je nezaposleno 31,2 odsto mladih, što je 2,5 puta više od opšte nezaposlenosti, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Na crno se najviše radi u građevini, ugostiteljstvu i proizvodnji tekstila. Procenjuje se da u Srbiji 60 odsto mladih živi sa roditeljima, a samo 18 odsto ih je u braku ili ima svoju porodicu.

"Postavlja se pitanje da li mlada osoba ima taj luksuz da odbije da radi u neformalnom društvu, pogotovo kad se uzme u obzir osobina mladih da ne brinu preterano o starosti, a i poverenje u penzioni sistem kod nas je vrlo upitno", kaže Nemanja Glavinić iz Krovne organizacija mladih Srbije.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je gotovo četvrtina mladih do 30 godina.

Direktor Nacionalne službe Zoran Martinović ističe da veliki broj mladih nema kompetencije i veštine koje poslodavci traže.

"Zato je važno da se ljudi uključuju u različite vrste dodatnog obrazovanja i obuka. Mi svakako preko NZS sprovodimo programe kao što su sticanje praktičnih znanja, stručna praksa za mlade ljude, ili obuke za poznatog poslodavca", navodi Martinović.

I velika finansijska opterećenja poslodavaca pri isplati zarada podstiču rad na crno, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

"Zahvatanja dolaze do 67 odsto na te zarade, dok recimo u okruženju, posebno u Makedoniji i Bugarskoj je to upola manje", napominje predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Samo prošle godine inspektori rada pronašli su 20.000 zaposlenih na crno.

"Imamo oko 43 odsto veći broj pronađenih na radu na crno, a preko 90 odsto je veća efikasnost prijavljivanja tih pronađenih radnika u neformalnoj ekonomiji", navodi pomoćnik direktora Inspektorata za rad Srbije Dušan Kovačević.

Posebna evidencija neformalnog rada mladih ne postoji. Procenjuje se da se čak 60 odsto rada na crno odvija u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво