Težak život preostalih Srba u Obiliću

Martovsko nasilje je označilo početak kraja Srba u Obiliću. Pre rata je od oko 35 hiljada stanovnika u toj opštini živelo oko 13 hiljada Srba. Danas ih je samo petnaestak. U zgradi nekadašnjeg srednjoškolskog centra je sve pravoslavno što je u Obiliću posle rata ostalo.

Od martovskog pogroma 2004. porodica Novice Stolića živela je u kontejneru u Gračanici, a od pre nekoliko godina u stanu koji im je dat na korišćenje.

"Živeo sam na devet kilometara od Gračanice, u svojoj kući u Obiliću. Imao sam i 18 ari placa koji je meni i porodici obezbeđivao sve", objašnjava Stolić.

Novica svakodnevno prolazi putem kroz rodni Obilić, do Prilužja, gde je direktor srednje škole.

"Naša bezbednost se svodi na to što sada svi imamo RKS tablice i onda tako prolazimo. Inače, da je bezbedno – nije", navodi Stolić.

Kuća i imanje Stolića u Obiliću su među retkima koji nisu prodati. Kuća zapaljena u martovskom pogromu je obnovljena, ali je za povratak, bez podrške lokalnih i međunarodnih vlasti, bilo previše rizično.

"Oni su išli na kartu da ako Srbe što duže drže dalje od kuća, onda će oni teže da se vrate", navodi Stolić.

Dodaje da su u toj nameri i uspeli, jer iako je četiri-pet porodica želelo da se vrati u Obilić, ipak nije uspelo.

Martovsko nasilje je označilo početak kraja Srba u Obiliću.

U martu 2004. godine zapaljena je i zgrada bivšeg srednjoškolskog centra, preuređena za smeštaj izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije, i oni su morali da napuste zgradu. Posle rata vratio se deo njih, danas ih ovde živi petnaestak.

Roman Krajnčić je na Kosovo došao iz Nemačke, a u Nemačku otišao iz Slovenije. Nije očekivao da će deo života provesti u kontejneru.

"Ostao sam bez ičega – radne knjižice, kuće, penzije", objašnjava Krajnčić.

U opštini Obilić je do rata bilo 35.000 stanovnika, među kojima 13.000 Srba. U samoj varoši bilo ih je oko 8.000. U zgradi nekadašnjeg srednjoškolskog centra je sve pravoslavno što je u Obiliću posle rata ostalo. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво