Zašto je SBB sklonio RTS sa prve pozicije

Prvi put od kada postoji televizija u Srbiji, jedan kablovski provajder uklonio je Prvi program RTS-a sa prve pozicije na daljinskom upravljaču.

Mesto broj jedan SBB je od jutros ustupio Kanalu N1. A ispred Drugog i Trećeg programa RTS-a i oba kanala RTV-a su kanali Sinemanija, Grand i Aj-Di-Džej, kanali koji imaju istog vlasnika kao i SBB.

"Logička numeracija regulatora ne postoji, svi kanali ne mogu da budu na istom mestu, mora da postoji redosled kanala, pa ja ne bih govorila o ugrožavanju pozicije. Ali zato svaki korisnik može da napravi svoju listu kanala i da prema svojim interesovanjima rasporedi kanale onako kako želi", kaže Jovana Lukić iz SBB-a.

"Neće nas ugroziti to što je nas neko pomerio za jedno mesto, ali ovde je u pitanju princip. Ko to određuje u ovoj zemlji? Da li privatni kablovski operator, ili regulatorno telo kome je zakonom povereno da to radi? Dakle to je suština problema", kaže generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

A Regulatorno telo za elektronske medije ni tri godine od novog zakona nije donelo pravilnik o logičkom rasporedu kanala na kablovskoj i IP televiziji. Kada će biti donet, niko iz REM-a nije mogao da kaže pred kamerama RTS-a.

"Član 100 zakona koji uređuje odnos operatora prema pružaocima medijske usluge izričito kaže da operator mora da distribuira medijsku uslugu na pravičan, transparentan i nediskriminatoran način, tako da, ako daje neopravdanu prednost svojim kanalima, svakako bi prekršio to načelo", kaže advokat Miloš Stojković.

Nenad Bumbić, urednik emisije "Potrošački savetnik", kaže da je razlog zašto je SBB to uradio potpuno jasan, da žele da podignu gledanost svog kanala i da to nema nikakve veze sa onim što njihovi potrošači žele, već je to njihov interes.

Kanali javnih servisa nalaze se na prvim pozicijama kablovskih operatora u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama regiona, ali i Evropske unije. Ne i u Srbiji.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво