Subvencije poslodavcima koji zaposle decu bez roditelja

U domovima za decu bez roditeljskog staranja trenutno živi 777 mladih. Problem nastaje kada odrastu, završe školu i moraju da napuste dom. Da bi započeli novi, samostalni život, najvažnije im je zaposlenje. Pri kraju je izrada baze sa preciznim podacima o svakom detetu u sistemu socijalne zaštite, koja bi trebalo da olakša put do zaposlenja mladima koji napuštaju ustanove.

Ove mlade ljude povezuju slične sudbine - odrastali su u domovima za decu bez roditelja ili u hraniteljskim porodicma. Pri kraju su studija i vreme je da započnu samostalan život.

"To je dosta stvari po čemu se razlikuje odrastanje u normalnoj porodici i odrastanje u porodici bez roditelja, neka sigurnost, zaštita oca", kaže Igor Kojić, student.

"Neka najvažnija stvar bi mi bila siguran posao da dalje mogu da funkcionišem i planiram porodicu", kaže Denis Čulaković, student.

Tokom boravka u instituciji pripremaju se za samostalan život, pa ipak, za mnoge je taj trenutak težak. Njihovo osamostaljivanje prati neizvesnost i strah hoće li uspeti.

"Ako se oni vrate u sistem socijalne zaštite kao odrasli ljudi sa nasiljem, sa egzistencijalnim problemima mi znamo da naš posao nismo dobro uradili, zato je ključno dati ovu podršku na kraju zaštite mladima da bi mogli da zakorače u život spremni i da znaju da nisu u tom mometnu sami", kaže Željka Burgund, predstavnik udruženja "Fice Srbija".

Sveobuhvatna baza podataka o svakom detetu u sistemu socijalne zaštite, od uzrasta, do toga šta su završili, šta bi voleli da rade trebalo bi da im olakša put do posla.

"Druga faza jeste da iskomuniciramo sa poslodavcima ne bi li dobili njihovu podršku da prepoznaju šta je to potreba upavo dece koja rastu u domskim ustanovama i da ih ne stigmatizuju zbog toga što su jedan deo života morali da provedu u ustanovi", kaže Zoran Milačić iz Zvečanske 7.

"Upravo je zato Nacionalna služba za zapošljavanje u dogovoru sa Ministrastvom rada prvi put je prepoznala decu bez roditeljskog staranja u uzrastu do 30 godina kao posebnu kategoriju za koju se dobijaju subvencije za zapošljavanje. Život prema ovoj deci nije bio fer, zato mi moramo da se pobrinemo da se ta nepravda ispravi", kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja.

U periodu osamostaljivanja, ključna je podrška mentora. Oni koji nemaju rešenje privremeno se stambeno zbrinjavaju i dobijaju mesečni džeparac, ali takva podrška za sada postoji samo u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара