Oklopno vozilo "Miloš" predstavljeno u Velikoj Plani

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić prisustvovao je u fabrici namenske industrije u Velikoj Plani prezentaciji oklopnog vozila "Miloš" i ocenio da uz "Miloša" i "Lazara" za policiju i vojsku, kao i haubicama "Nora" za VS, naša vojska i policija postaju neuporedivo bolje i modernije opremljeni.

Aleksandar Vučić je poručio da je zadovoljan napretkom vojne i namenske industrije, koja će biti pokretač srpske ekonomije i garant stabilnosti Srbije.

"Nemanska industrija, koja je važna za BDP i razvoj srpske ekonomije, postaje i biće jedan od ključnih faktora brzog napretka ukupne privrede i životnog standarda građana. S druge strane, opremamo našu vojsku i policiju, odbrambene snage i možemo sva ova oružja da smatramo snažnom prevencijom za svakoga ko bi pomislio da ugrozi bezbednost, suverenitet i nezavisnost Srbije", rekao je Vučić.

Primetio je da je "Miloš" moćno "4 puta 4" oklopno vozilo, i dodao da će šest odmah dobiti policija, sa mitraljezom 12,7 milimetara za, verovatno, SAJ, a žandarmerija šest "Lazara 3".

U Vojsku Srbije ide 12 "Lazara" naoružanih topovima, kao i haubice "Nora" kalibra 155 milimetara.

Vučić je rekao da je fabrika namenske industrije u Velikoj Plani pokazatelj šta je Srbija uspela da promeni u poslednjih nekoliko godina, budući da je imala smo jednu ruiniranu halu, a da su sada napravljene nove.

Kako je rekao, za 700 do 800 tih vozila imamo narudžbine iz inostranstva, a ne možemo ni deset da proizvedemo.

Ponovio je da je Vlada spremna da uloži 15, 20 miliona evra u novu liniju FAP-a, za oklopna vozila, ako pribojska fabrika može da garantuje njihovu proizvodnju.

"Nije nam problem da u novu liniju u FAP uložimo 15 do 20 miliona, to je ogromna stvar za naše ljude koji će dobiti posao, a mi ćemo da povećamo vojnu i bezbednosnu moć", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je "Miloš" moćno, snažno i strahovito jako oružje i oruđe kojim se Srbija diči, a upitan koje vozilo može da mu parira, Vučić je rekao da sve zavisi od toga koja municija i oprema će biti stavljena na njega.

"Nije isti tip vozila u odnosu na hamer, to je tri prema jedan, četiri prema jedan i u snazi i u moći, nije za poređenje. Hvala onima koji su nam davali hamere, to je lepo vozilo ali više za safari, a ovo je moćno, snažno i strahovito jako oružje i oruđe", istakao je Vučić.

Navodeći da se "Miloš" i slična vozila danas najviše koriste na Bliskom istoku, Vučić je rekao da bi "Miloš", ukoliko bi imao protivoklopno oruđe, na terenu mogao da uništava vozila vredna i nekoliko miliona evra.

Vučić je rekao da je dao nalog zaposlenima u SDPR-u i Ministarstvu odbrane da angažuju najbolje inženjere kako bi savladali tehnologiju takozvanog "nezavisnog vešanja", kako bi se proizvodili i kamioni za domaću upotrebu ali i oruđa, koja danas uglavnom uvozimo sa Istoka.

"Nezavisno vešanje nas košta oko 150.000 po vozilu. Ako to uspemo, to će biti veliki posao i za FAP", rekao je Vučić i dodao da se razmišlja i o tome da se sa kamiona skinu cerade, a umesto njih stave kontejneri koji će imati agregate, klima uređaje, medicinsku pomoć i jaču zaštitu i municiju.

Pomoćnik direktora "Jugoimport SDPR" Aleksandar Lijaković ističe da je najvažnije da je "sve što ovde radimo proizvod naše domaće pameti i naših inženjera".

"Koristi se kooperacija sa domaćim fabrikama iz metalnog i elektro kompleksa. Za proizvodnju 'Lazara' i 'Miloša' koristimo najmodernije i najsavremenije komponente zapadnih proizvođača", kaže Lijaković.

Savremeno, višenamensko oklopno borbeno vozilo "Miloš" namenjeno je obavljanju širokog dijapazona misija iz domena delokruga jedinica policije i oružanih snaga.

Može da se koristi za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija.

Osnovni koncept vozila bazira se na samonosećem oklopnom telu, savremenim sklopovima pogona i prenosa snage i nezavisnim sistemom oslanjanja, koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu veću od 14 tona.

"Miloš" je opremljen sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem, ima balistički zaštićene osmatračke prozore, sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu, komandno-informacioni sistem i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Na krovu oklopnog tela vozila ugrađeno je šest bacača dimnih kutija, kalibra 82 milimetara.

Koncept vozila je takav da može da bude opremljen različitim vrstama naoružanja i specijalizovane opreme.

U standadnoj verziji posadu "Miloša" čini osam članova, od kojih su četiri smeštena u zadnjem delu vozila i mogu da brzo da se iskrcaju ili ukrcaju kroz zadnju hidraulički pokretanu rampu ili zadnja vrata.

Četvoro članova posade u prednjem delu obezbeđen je ulazak i izlazak iz vozila kroz klasična bočna vrata.

Prezentaciji oklopnih vozila i "Nore" prisustvovali su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor "Jugoimport SDPR" Jugoslav Petković i direktor "Borbenih složenih sistema" Ognjen Oliverić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво