Beograd dobija nove turističke table

Već krajem marta Beograd bi trebalo da dobije 50 novih putokaza koji će turistima iz svih krajeva sveta omogućiti lakše i praktičnije snalaženje po gradu, a do kraja ove godine taj broj bi trebalo da dostigne 150. Osim na srpskom i engleskom, toponimi će goste usmeravati i na ruskom i kineskom jeziku.

Kako do trga Slavija, Kalemegdana, Knez Mihailove, Rusi i Kinezi uskoro će moći da pročitaju na maternjem jeziku. Smernice će biti ispisane na turstičkim tablama širom prestonice.

"Došlo je vreme i po broju turista i po svemu onome što Beograd danas jeste da poboljšamo i obnovimo turističku signalizaciju. Na ovaj način ste obuhvatili čitav svet i naši gosti iz čitavog sveta će biti tako bolje i lakše informisani", navodi Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda.

Rusija i Kina nisu među prvih pet zemalja iz kojih dolazi najviše turista. Ali su, kažu u Turističkoj organizaciji Beograda, turisti sa najvećim potencijalom.

"Naše promocije na kineskom i ruskom postaće mnogo agresivnije i one to već i jesu zato sve ovo i radimo", ističe Popović.

Iz bilo kog dela sveta da dolaze u Beograd turisti ne zaobilaze adresu Muzeja "Nikole Tesle".

Samo tokom 2016. godine Muzej "Nikole Tesle" obišlo je više od sto hiljada posetilaca. Prvi put od kad muzej postoji brojka je tako velika.

Više od polovine posetilaca dolazi iz inostranstva. Glavna turistička atrakcija u Beogradu nastoji da gostima iz inostranstva ponudi sadržaje na jezicima koji oni razumeju.

Izložbena tura je na srpskom i engleskom jeziku. Film o životu Nikole Tesle koji posetioci u muzeju mogu da pogledaju nudi mnogo više.

"Uz film koji slušaju na engleskom jeziku mogu da se koriste titlovi na nemačkom, španskom, ruskom jeziku i drugim velikim jezicima. Takođe je na njihovim licima vidljivo posebno zadovoljstvo kada neko od naših demonstratora, koji im pomažu prilikom obilaska izložbene postavke, izgovore par rečenica na nekom od jezika koji oni razumeju", ističe Ivana Zorić iz Muzeja "Nikole Tesle".

Posetioci potvrđuju da mnogo duže pamte o naučniku kada o njegovom životu slušaju na maternjem jeziku.

"Ja sam neko ko živi u Americi veći deo svog života. Mislim da imam sreće zbog toga, jer bez obzira gde odem po svetu ja čujem da se govori moj jezik. Takođe mislim i da je važno za ostale kulture i jezike da se izbore za takav status zato što ljudi kada odu u u neku zemlju važno je da čuju svoj jezik i da se razumeju ljude iz te zemlje", smatra turistkinja.

Na aplikaciji "Beograđani", Beograđani će birati putokaze na četiri jezika. Od ponuđnih pet varijaniti, glasaće za jednu tablu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво