Uspeh dualnog obrazovanja u povezanosti privrede i škola

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) naveo je da je sinhronizovano uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji između glavnih aktera, škola i privrede ključno za uspeh ovog sistema.

Martin Knap je istakao da je nemačka industrija kao jedna od vodećih ekonomskih sila, tokom vremena odolela brojnim izazovima zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i sistemu dualnog obrazovanja koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina.

Skup u PKS-u održan je povodom upoznavanja privrednika sa njihovim odgovornostima u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

An Katrin Henšel iz Nemačke organizacije GIZ tom prilikom je navela da GIZ već četiri godine podržava srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u naporima da definiše i učvrsti principe dualnog obrazovanja u Srbiji, te da zajedno sa privredom identifikuje stručne profile kojih je bilo nedovoljno na srpskom tržištu.

Interesovanje srpskih kompanija za ovaj sistem je u ekspanziji. Trenutno se na ovaj način školuje više od 900 učenika za pet obrazovnih profila – industrijski mehaničar, bravar zavarivač i električar, operater izrade nameštaja i trgovac – u 18 srednjih stručnih škola, u saradnji sa oko 60 privrednih subjekata, a uz podršku projekata GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj - SDC, saopšteno je iz PKS-a.

Dodaje se da će od naredne školske godine obrazovanje biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila (auto-mehaničar, elektromonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije).

PKS je kao spona privrede i obrazovnog sistema, pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja.

Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće nam i u kreiranju najboljih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja, rekla je direktorka Sektora edukacije Mirjana Kovačević.

Skup sa privrednicima organizovali su Fondacija Konrad Adenauer, Nemačko-srpska privredna komora i Privredna komora Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar