"Mediji i Vlada doprineli pozitivnom odnosu prema migrantima"

Građani Srbije migrantsku krizu doživeli su kao nešto prolazno, a mediji, ali i stav Vlade Srbije, doprineli su da danas imamo neutralan ili pozitivan stav prema migrantima, kaže analitičar Vladimir Vuletić.

Vladimir Vuletić, koji je jedan od autora studije "Izbeglička kriza i društvo u Srbiji", a koja je danas predstavljena, kaže i da najveći broj ispitanika odobrava tranzit migranata kroz Srbiju i njihov privremeni boravak, dok četvrtina anketiranih ne gleda blagonaklono na ideju o njihovom trajnom naseljavanju u Srbiji.

Ipak, kako primećuje, priča o tome da sa izbeglicama dolaze razne bolesti, da raste opasnost od terorizma, ovde nije nametnuta kao dominantna.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je 79 odsto građana Srbije svesno da se u budućnosti može očekivati sve više migranata i da migrantsko pitanje nije nestalo zatvaranjem "balkanske rute".

Najprihvatljivija kategorija migranata za anketirane građane Srbije su žene i deca, zatim ekonomski obezbeđene osobe i visokokvalifikovane.

Kada je reč o integraciji izbeglica, najveći broj građana smatra da bi to bilo prihvatljivo ako bi podrazumevalo njihovo naseljavanje u ekonomski nerazvijene i napuštene delove zemlje, uz obavezu države da vodi računa da domaće stanovništvo ima prednost pri zapošljavanju.

Autorka studije Jelisaveta Vukelić kaže da u Srbiji trenutno ima oko 7.500 migranata, da je oko 6.000 migranata u prihvatnim centrima, a među njima oko 2.000 dece.

"Samo tridesetoro dece uključeno je u obrazovni sistem. Jedan od razloga je da roditelji ne žele da im deca idu u školu, da im ne treba ta vrsta obrazovanja i žele što pre da napuste Srbiju", kaže Vukelić.

Dodaje da se može očekivati dalji priliv izbeglica i da ih za godinu dana u Srbiji bude 12.000 do 13.000.

Inače, tokom migrantske krize kroz Srbiju je prošlo više od milion ljudi.

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Zagreba Siniša Tatalović kaže da je Hrvatska nespremno dočekala migrantsku krizu i da je u prvom momentu država "nervozno reagovala".

Dnevno je, kako kaže Tatalović, kroz Hrvatsku prolazilo 10.000 izbeglica, ali ih lokalno stanovništvo nije toliko primećivalo, s obzirom da su bili u tranzitu.

"Hrvatska ima model integracije migranata kao i sve druge članice EU", podsetio je Tatalović i dodao da je tokom prošle godine 379 ljudi zatražilo azil u Hrvatskoj, da je do sada 176 migranata azil i dobilo, a da je njih sedmoro uspelo da se zaposli.

Studiju o izbegličkoj krizi i društvu u Srbiji sproveo je Centar za primenjena društvena istraživanja, pod pokroviteljstvom fondacije "Fridrih Ebert" u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво