Migranti uzaludno pokušavaju da pređu granicu

Sa izmakom zime naglo se povećao broj izbeglica koji bi da se domognu Evrope. Broj onih koji pokušavaju sa severa Afrike da stignu do Malte i Italije već se meri hiljadama, slično je i u Turskoj. Oni koji uspeju da uđu u Srbiju sve teže nastavljaju put dalje, a Srbija nema gde da pošalje migrante koji joj se vrate iz Hrvatske i Mađarske.

Muhamed je četiri puta pokušao da izađe iz Srbije ilegalno, po dva puta u Hrvatsku i u Mađarsku. Očajan je.

"Niko ne želi da ostane u Srbiji. Sve izbeglice koje su ovde samo žele da pređu granicu", rekao je Muhamed.

Sulejman je čak 10 puta probao da izađe iz Srbije.

"Probao sam da uđem šest puta u Mađarsku i četiri puta u Hrvatsku. Veoma je teško. Svaki put kada pređemo granicu kada nas uhvate, prebiju nas i puste na nas pse. Uzmu nam novac i uzmu nam i telefone", kaže Sulejman.

Sa izgradnjom troslojne ograde na mađarskoj granici, pojačanim kontrolama na Hrvatskoj, njima na proleće neće cvetati ruže.

Nova, snažnija barijera na granici obeshrabruje hiljade migranata poput ovih momaka koji se nalaze u Srbiji. Jedina njihova želja nije da ostanu ovde, u hangarima iza autobuske stanice, nego da napuste Srbiju.

Dolaziće ih sve više upozoravaju oni koji prate migracije, ove godine, možda i u većem talasu, kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

"U Turskoj se nalazi oko tri miliona ljudi, jedan veliki broj njih u evropskom delu Turske, u Istanbulu, tako da su to prva mesta odakle ljudi dolaze ili odakle će dolaziti", ističe Đurović.

Srbija je, kaže, u nezgodnoj situaciji jer joj migrante vraćaju, a ona nema kuda da ih pošalje.

"Od Srbije može da se zahteva da primi migrante koji ilegalno uđu u zemlje poput Hrvatske ili Mađarske, a, sa druge strane, ona može teško da sprovede sporazum o readmisiji sa Makedonijom koja ga tradicionalno ne poštuje", ukazuje Đurović.

Dodaje da je i sa Bugarskom sličan problem, a odatle je u poslednje vreme u Srbiju stiglo najviše izbeglica i ekonomskih migranata. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара