Podizanje žica usporava migrante, ostaju duže u Srbiji

Nenad Ivanišević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kaže za RTS da, u svetlu nadolazećeg proleća, Evropska unija napokon mora naći jedinstven odgovor na migrantsku krizu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nenad Ivanišević je rekao da za Srbiju balkanska ruta nije zatvorena i dodao da se na našoj teritoriji trenutno nalazi oko 7.000 migranata.

"U centrima je oko 6.000 i jedan broj odbija da dođe u centre iz njima znanih razloga, ali mi aktivno radimo na tome da oni uđu u sistem. Ipak, svi koji prepoznaju mogućnost koju sistem pruža, prihvataju da dođu", napomenuo je Ivanišević.

Troškovi migrantske krize se ne pokrivaju iz budžeta Republike Srbije, rekao je Ivanišević i dodao da "imamo dovoljno drugih sredstava".

To što Mađarska diže još jednu ogradu na granici kako bi se zaštitila od migranata znači da se izbeglice duže zadržavaju u Srbiji, dodao je Ivanišević.

"Pokušavaju da nađu alternativne puteve, pa čak i preko Bosne i Hercegovine. Ono što je karakteristika ove migrantske krize je dobra informisanost migranata. Ako postoji signal iz Evrope, oni će dolaziti", ukazao je Ivanišević.

Nedostatak jedinstvenog evropskog rešenja, istakao je, zemljama poput Mađarske daje mogućnost da daju neke svoje odgovore.

"Važno je reći da te ograde nisu uperene ni prema jednom građaninu Republike Srbije. Evropa mora naći odgovor, pogotovo u svetlu dolazećeg proleća. Znamo da slede izbori u nekim državama EU, ali to ne može da bude izgovor", istakao je Ivanišević.

Govoreći o pojedinim navodima da su deca migranti bili žrtve seksualnog zlostavljanja, Ivanišević je rekao da to "apsolutno paušalne ocene".

"Čak i nevladine organizacije su utvrdile da za to nema dokaza. Nisu našle nikog ko je bio žrtva uznemiravanja. Mi smo jedina zemlja koja je izdala uputstvo da se odredi staratelj svakom detetu", naglašava Ivanišević.

Prema njegovim rečima, negativne vesti koje se pojavljuju o Srbiji su u vezi sa aktuelnim političkim dešavanjima.

"Na osnovu onoga što se vidi na terenu, mogli smo da čujemo samo pohvale iz sveta", ističe Ivanišević.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво