Više test-traka za dijabetičare

Povećanje mesečnog sledovanja test-traka za dijabetičare, ali i smanjen rok trajanja za invalidska kolica, samo su neke od novina koje donosi Pravilnik o medicinsko-tehničkim pomagalima koje je usvojio Uprvani odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Predsednik UO RFZO Vanja Mandić kaže da će Pravilnik doneti mnoge pogodnosti osiguranicima.

"Posebno bih istakao da će se povećati broj test-tračica za dijabetičare, smanjiti rok upotrebe za invalidska kolica. Do sada je pacijentima, na određenoj terapiji bilo omogućeno 50 test-traka mesečno, dok bi po novom Pravilniku taj broj trebalo da se udvostruči na 100 komada", rekao je Mandić za Tanjug.

Pravilnik predviđa da trudnice i deca dijabetičari dobiju 150 komada test-traka mesečno, bez obzira na doze, dok je ranije broj traka bio uslovljen dozama.

Po prvi put je uvedeno pravo na test-trake i obolelima od Dijabetes melitusa koji su na do tri doze insulina dnevno i deci do 18 godina koja nisu na insulinu.

Za slepe i slabovide obolele od Dijabetes melitusa uvedeno je novo pomagalo "aparat za merenje nivoa šećera u krvi sa govornim softverom" i odgovarajuće test-trake.

Mandić kaže da je olakšan i postupak za propisivanje PEN špriceva i urin traka.

Pravilnik je prosleđen danas na mišljenje Ministarstvu zdravlja i Republičkim stručnim komisijama, a zatim ide na usvajanje u Vladu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво