Šta jesti tokom posta

Vaskršnji post koji je počeo u ponedeljak najstroži je i najduži u godini. Oni koji poste svih sedam nedelja u potpunosti menjaju svoj jelovnik, ali odabirom pravih namirnica ne narušavaju zdravlje. Crkva podseća da smisao posta nije samo uzdržavanje od hrane, već prvenstveno čišćenje duše.

Veliki post je počeo, ali nije veliki broj onih koji ga se pridržavaju, jer čini se da nije lako odreći se dobrog zalogaja. Dok neki poste iz uverenja, drugi to rade iz zdravstvenih razloga.

Prva nedelja posti se na vodi, od naredne je trpeza bogatija. Da li je bogatstvo potrebno za kvalitetan post?

"Jede se više voća i povrća. Ko jede voće i kad ne posti, isto ga košta", poručuje jedan građanin.

Iako se riba jede samo dva puta do Vaskrsa, neki post ublažavaju tako što je jedu češće.

Prodavci ukazuju da su najjeftinije girice, a najskuplji losos i brancin orada. Skuša, oslić i pastrmka najčešće se kupuju.

Osim ribe, mnoge posne namirnice uspešno menjaju hranljive sastojke iz mesa i mleka.

"Ako iskombinujemo žitarice sa mahunarkama ili laguminozama, sa semenkama i jezgrastim voćem, mi dobijamo jedan kompletan protein", objašnjava nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

Ima i posne hrane koju treba izbegavati.

"Keks, čokoladice, majonezi. Sve to postoji u posnoj verziji i to je ono što ljudi biraju. Prvo, da bi se dobila ta kopija ukusa se koristi mnogo veštačkih dodataka koji nam ne trebaju. Drugo, sve je to kalorično", dodaje Srejić Ferluga.

Razmišljajući o telesnom smislu posta, često zaboravljamo duhovni, opominje crkva.

"Uzimamo na sebe podvig posta. Kao što je Hristos postio u pustinji, tako mi živeći u ovom svetu pokušavamo da se oslobodimo od svega onoga što na neki način prlja našu dušu. Trudimo se da u sebe uselimo vrline koje je Hristos imao", ukazuje sveštenik Vladimir Marković.

Vaskršnji post traje do 16. aprila, kada se ove godine slavi najveći hrišćanski praznik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво