Da li će i kada zaživeti elektronski potpis u izbornom procesu

Kandidati za predsednika države moraće 10.000 potpisa da overe kod notara koji će zbog toga raditi i vikendima. Overe potpisa, rukopisa i prepisa radiće samo javni beležnici. Sudovi će to raditi samo u mestima gde notari još nisu imenovani.

Dok traje overa potpisa podrške za predsedničke izbore, 152 beležnika, 21 pomoćnik i 238 pripravnika radiće poslove overe prekovremeno i subotom i nedeljom.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović navodi da je prvi dan overe kod notara protekao sasvim dobro, da je bilo povećanja obima posla, ali da nije bilo velikih gužvi.

Sumnju pojedinih opozicionih stranaka da nema dovoljno beležnika, Beležnička komora odbacuje. Tvrde da ih je neuporedivo više nego u sudovima, koji su bili zaduženi za taj posao i da nema razloga da overa potpisa ne bude završena blagovremeno. Postavlja se pitanje da li bi bilo jednostavnije kada bi se počelo sa upotrebom elektronskog potpisa.

"To je neka daleka priča, elektronski potpis još nije zaživeo. Mi smo imali prilike u zemljama Evrope da vidimo kako to funkcioniše. Postavlja se pitanje da li će ikada elektronski potpis zaživeti u izborima, on je zaživeo u overi ugovora, potpisa, ali ne znam da li u izbornom zakonu postoji elektronski potpis", kaže Đukanović.

Zakonodavac je propisao proceduru šta se dešava sa vlastoručnim potpisom, ali ne i sa elektronskim kvalifikovanim potpisom.

"Zakon o elektronskom dokumentu i Zakon o elektronskom potpisu kaže: ovo vam je olovka sa kojom se potpisujete, a ovo vam je lična karta na kojoj se nalazi kvalifikovani elektronski potpis. Ukoliko želite da onemogućite korišćenje elektronskog potpisa, zakonodavac mora eksplicitno da zabrani, a ono što nije dozvoljeno, to je zabranjeno", navodi Zoran Torbica, internet konsultant.

Da razmotre i ovu mogućnost, stranački aktivnosti imaju još malo vremena. Uz odgovarajuću softversku, ali i zakonsku podršku, možda će elektronski potpis postati uobičajen i na izborima.

Najdalje u upotrebi elektronskog potpisa otišla je Estonija. Tamo ne samo da se prikupljanje podrške radi putem interneta nego je čak i glasanje onlajn.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 02. mar 2017, 11:28) - goran [neregistrovani]

potpis-elektronski

Pa, u Srbiji ne priznaju i kada račun platite online. Ne mogu da dokažem u MUP-u da sam platio dažbine i takse za lična dokumenta elektronskim putem! Ne priznaju štampani izvod! Srbija je dno dna, i nije ni čudo što svi pobegoše od nje i što je svima bolje! Samo Srbi misle da su nešto bolje, a oni jad i beda.