Institut "Dedinje" dežura za hitne pacijente

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, kao referentna ustanova za Srbiju i zemlje u regionu, uradi oko osam hiljada hirurških intervencija i kardioloških procedura. Odnedavno su počeli sa dežurstvom za hitne pacijente sa akutnim infarktom miokarda, kako bi bar malo rasteretili ostale klinike i Kliničkom centru Srbije. Uspevaju da zadovolje potrebe, iako bi trebalo proširiti prostor i zameniti deo dotrajale opreme. Planira se i od ranije najavljivana izgradnja bolnice "Dedinje 2", koja bi se naslanjala na postojeću zgradu.

Institut "Dedinje" nije mogao ranije da dežura za pacijente sa akutnim infarktom, dok nisu prošle godine obezbedili uslove, najpre prostorije za prijem takvih bolesnika.

"Mi smo uvedeni u sistem dežurstva za Beograd i Republiku Srbiju. Dežuramo jednom nedeljno u toku 24 sata. Naš predlog je da budemo otvoreni od sedam do 19 časova svakog radnog dana za prihvat bolesnika sa akutnim koronarnim sindromom (akutnim infarktom). Pored toga, Institut je dežuran i za hitna kardiohirurška stanja u periodu od 16. u mesecu pa do kraja meseca 24 sata", objašnjava Predrag Milojević, kardiolog i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

U angio salama radi se u dve smene. Godišnje oko 4.500 dijagnostičkih procedura i interventnih postupaka na krvnim sudovima.

"Bez ove sale smo potpuno izgubljeni, kvare se cevi u obe sale a mi ne možemo da predvidimo kvar. Mašine rade sa jednim fokusom, slika je lošija i povećano je zračenje, i da bi bio nesmetan rad - neophodana je zamena mašina", navodi prof. dr Dragan Sagić sa Instituta "Dedinje".

Ambulante rade u dve smene.

"Gužva koja se stvorila nije zbog neželje hirurga, lekara, sestara, da rade, već zbog neuslovnog dela ambulantnog polikliničkog odeljenja i ogromnih gužvi kojima su zatrpani naši doktori svakodnevno. Drugi problem Instituta Dedinje je mali broj kreveta i kapaciteta za enormni broj pacijenata", objašnjava Predrag Gajin, vaskularni hirurg Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Za lečenje u ovoj ustanovi vlada veliko interesovanje pacijenata pa je neophodno proširiti kapacitet radi bržeg zbrinjavanja svih sa liste čekanja, iako je ona smanjena. U toku je izrada dokumentacije za izgradnju objekta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво