Projekat za preseljenje romskih porodica sa deponija

Život na deponiji i u udžericama, 34 romske porodice iz Bogojeva u opštini Odžaci uskoro bi mogle da zamene potpuno drugačijim, u novim kućama. Projekat su pokrenuli lokalna samouprava i organizacija "Hausing centar". Ako bude odobren, sredstva će dati Evropska unija i Republika Srbija.

Naselje Novo Bogojevo nastalo je kao privremeno, pre 50 godina. Tada se, iz plavnih područja oko Dunava, tu izmestilo nekoliko romskih porodica. I danas žive na močvarnom zemljištu, a kuće koje ne mogu da legalizuju su propale, nemaju vodu, kanalizaciju, put.

U naselju trenutno živi 107 Roma, od su 36 deca.

Romski koordinator Opštine Odžaci Andrija Đurić kaže da je udaljenost tog naselja od škole šest kilometara.

"Zbog samog načina života ovih ljudi, zdravlje je veoma ugroženo, imaju jako velike potrebe za zdravstvenim ustanovama. Mislim da je jedino rešenje raseljavanje", kaže Đurić.

"Ukoliko projekat bude usvojen, opština je izdvojila 12 miliona dinara namenskih sredstava za raseljavanje ovog stanovništva. Dobili bi kompletno nove stambene jedinice, znači infrastrukturno opremljene – voda, kanalizacija, gasifikacija, javna rasveta", kaže Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika Opštine Odžaci.

Za izgradnju novih kuća odabrano je pet lokacija – sela Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić.

"Oni sami biraju gde žele da žive. U skladu sa tim mi njih informišemo, da bi bili upoznati sa tim parcelama malo bolje, jer veliki broj njih ne zna da čita i da piše, tako da smo prilagodili grafički dizajn njihovom znanju", rekao je Aleksandar Bajić, arhitekta u "Hausing centru" u Beogradu.

"Oni se preteženo bave uzgojem stoke i to je jedan izvor zarade. Međutim, sada idemo polako i razjašnjavamo na kojoj parceli je moguće čuvanje svinja ili skupljanje sekundarnih sirovina", kaže Andrija Đurić.

Nakon preseljenja, opština planira da im pomogne i tako što će im pored škole za odrasle omogućiti i praktičnu obuku da bi lakše došli do posla.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво