Projekat za preseljenje romskih porodica sa deponija

Život na deponiji i u udžericama, 34 romske porodice iz Bogojeva u opštini Odžaci uskoro bi mogle da zamene potpuno drugačijim, u novim kućama. Projekat su pokrenuli lokalna samouprava i organizacija "Hausing centar". Ako bude odobren, sredstva će dati Evropska unija i Republika Srbija.

Naselje Novo Bogojevo nastalo je kao privremeno, pre 50 godina. Tada se, iz plavnih područja oko Dunava, tu izmestilo nekoliko romskih porodica. I danas žive na močvarnom zemljištu, a kuće koje ne mogu da legalizuju su propale, nemaju vodu, kanalizaciju, put.

U naselju trenutno živi 107 Roma, od su 36 deca.

Romski koordinator Opštine Odžaci Andrija Đurić kaže da je udaljenost tog naselja od škole šest kilometara.

"Zbog samog načina života ovih ljudi, zdravlje je veoma ugroženo, imaju jako velike potrebe za zdravstvenim ustanovama. Mislim da je jedino rešenje raseljavanje", kaže Đurić.

"Ukoliko projekat bude usvojen, opština je izdvojila 12 miliona dinara namenskih sredstava za raseljavanje ovog stanovništva. Dobili bi kompletno nove stambene jedinice, znači infrastrukturno opremljene – voda, kanalizacija, gasifikacija, javna rasveta", kaže Milorad Stanišić, pomoćnik predsednika Opštine Odžaci.

Za izgradnju novih kuća odabrano je pet lokacija – sela Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić.

"Oni sami biraju gde žele da žive. U skladu sa tim mi njih informišemo, da bi bili upoznati sa tim parcelama malo bolje, jer veliki broj njih ne zna da čita i da piše, tako da smo prilagodili grafički dizajn njihovom znanju", rekao je Aleksandar Bajić, arhitekta u "Hausing centru" u Beogradu.

"Oni se preteženo bave uzgojem stoke i to je jedan izvor zarade. Međutim, sada idemo polako i razjašnjavamo na kojoj parceli je moguće čuvanje svinja ili skupljanje sekundarnih sirovina", kaže Andrija Đurić.

Nakon preseljenja, opština planira da im pomogne i tako što će im pored škole za odrasle omogućiti i praktičnu obuku da bi lakše došli do posla.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 01. mar 2017, 14:07)
Andrija Đurić [neregistrovani]

Raseljavanje Roma

Lep komentar slažem se ali se neslažem da bi trebalo praviti eksperimente sa rasljavanjem treba ispoštovati sve urbanističke planove gradnje.Nešto što treba učiniti nakon raseljavanja a to je ekonomsko osnaživanje porodica ali i o tome razmišljamo hajde korak po korak.

(utorak, 28. feb 2017, 10:17)
Sloba [neregistrovani]

Koliko pruzas, toliko ti se vraca!

Drago mi je da se drzava konacno brine i o stanju ovih ljudi.Naravno da ce biti i onih " kriticara" i "moralista" koji uvek "znaju bolje", medjutim, nebi trebalo zaboraviti, da svaki covek koji je dobio, ili ima priliku, moze i da doprinese sebi i drustvu na puno razlicitih nacina sto bi skinulo teret i ljagu, sa sistema i struktura vlasti!Takodje sto se tice i nasih Roma, ako bi ta deca imala uslove zivota, odgoja i obrazovanja kao i svi ostali gradjani Srbije, garantovano bi vec u jednoj generaciji taj beskonacni krug nemastine i lose reputacije, bio prekinut, a ti ljudi bi sami sebi omogucili normalan standard i nacin zivota a na taj nacin i doprineli Standardu Srpske zajednice i drzave!Nebi sad da preterujem, ali bi zaista bilo veoma pozitivno, duhovno i sarmantno, ukoliko bi ta romska naselja bila i projektovana i napravljena u skladu sa njihovom tradicijom i kulturom ( kruzna naselja, kuce u tradicionalnim bojama i ukrasima, sa krovnim trgom, stilskim balkonima i prozorima, kaldrmom isl!) pre svega, bi to njima jako puno znacilo i obavezalo ih na odrzavanje, a sto bi u nekom doglednom vremenu moglo prerasti i u nesto sto bi bilo interesantno za razlicite oblike turizma!Naravno, ovo bi takodje bila i dobra prilika za jedan, tzv;Socijalno Drustveni Eksperiment, koji bi takodje doprineo celokupnoj drustvenoj svesti o kulturnoj raznovrsnosti i tradicijama srbije i srpskog zivlja i ucvrstio vezu izmedju Roma i ostalih Srba!