Kostić: Izvozimo sopstvenu budućnost

Predsednik SANU Vladimir Kostić je na skupu "Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije" održanom u SANU upozorio da je udeo visokoobrazovanih ljudi koji odlaze iz zemlje 11 puta veći nego sedamdesetih godina, te da "Srbija izvozi sopstvenu budućnost".

Vladimir Kostić kaže da je u okviru SANU konačno formiran Odbor za naučnu i umetničku dijasporu, dodajući da ne gaje iluzije da će se vratiti oni koji su započeli karijere u inostranstvu, ali da je cilj da se uspostave jače veze sa njima.

Kostić je rekao da je demografski problem u Srbiji "problem svih problema i da svi drugi problemi proističu iz njega".

"Od početka milenijuma, mi smo izgubili više od pola miliona ljudi. Pritom migracioni aspekt nije toliko dominantan", naglasio je Kostić i dodao da se od 1930. godine u Srbiji rađa manje dece od onog broja koji je potreban za prostu reprodukciju.

Kako kaže, visokoobrazovane žene danas rađaju u proseku 1,37 dece, a za najprostiju reprodukciju je potrebno 2,1 dete.

"Materinstvo je odloženo, ali za to ne treba optuživati žene, već su za to krivi mnogi društveni, socijalni, političko-istorijski faktori", objasnio je Kostić.

Dodao je da ukoliko se naprave najbolje mere za rešavanje demografskog pitanja, prvi efekti se mogu očekivati za deceniju-dve.

"Međutim, ako sada ne radimo ništa, onda ćemo se za nekoliko godina čuditi šta nas je snašlo, što nema mladih, nema pesme u Srbiji, što nema ko da plaća penzije", razjasnio je predsednik SANU.

Akademija, kako kaže, deluje u granicama svojih mogućnosti, te postoji Odbor za demografska pitanja, koji izdaje biltene i pokušava da ukaže na te probleme.

Prosečna starost stanovništva u Srbiji je skoro 43 godine i naša zemlja je na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva, rekla je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. 

Zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine oko 36.000 stanovnika.

Đukić Dejanovićeva je ukazala na to da godišnje u Srbiji mesto prebivališta promeni 130.000 stanovnika, da se češće sele žene, i to starosti oko 33 godine, a da godišnje zemlju napusti 15.000 stanovnika.

Čak 18,7 odsto stanovništva danas je starije od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina, pa nas to svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.

Kako bi se nepovoljna demografska slika promenila, Vlada Srbije je formirala ministarstvo koje će se baviti tom problematikom i Savet za populacionu politiku na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić.

Đukić Dejanovićeva je podsetila na to da je 2008. godine urađena Strategija podsticaja rađanja, da će ona u ovoj godini biti revidirana, te da će se, osim postojećim rešenjima, baviti još i migracijama i aktivnim starenjem.

U sklopu aktivnih mera za povećanje rađanja, ministarka je podsetila na to da je RFZO potpisao ugovor sa pet državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju, gde će moći da se obavi do 4.300 procesa.

U ovoj godini će početi realizacija četiri pilot-projekta podsticanja rađanja, sve u skladu sa potrebama mladih parava u različitim delovima Srbije.

Primećeno je, objašnjava Đukić Dejanovićeva, da majke u Beogradu dosta vremena izgube dok dete odvedu u vrtić ili školu, pa će se raditi na tome da dete predaju asistentima na pragu kuće koji će ih voditi u vrtić i vraćati iz njega organizovanim prevozom.

Drugi model je jug Srbije, gde će se podsticati proizvodnja i gde će pokušati da ekonomski ojačaju porodicu, kako bi se odlučila na rađanje. Posebne mere predviđene su za Vojvodinu i centralnu Srbiju.

"Revidiranje strategije, četiri pilot-projekta, biće realizovani u ovoj godini, kao i anketiranje oko 5.000 zaposlenih, koji će će sugerisati koji su to modeli kako da se uskladi roditeljstvo i posao", rekla je Đukić Dejanovićeva i dodala da poslodavce treba podsetiti na zakonske mogućnosti kliznog radnog vremena, rada od kuće.

Kada se sprovedu sve planirane aktivnosti, naredne godine će se davati predlozi za izmenu zakonske regulative.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво