Jovanović: Zločin u Štrpcima bolna opomena

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović saopštio je da godišnjica otmice i ubistva bošnjačkih civila u Štrpcima predstavlja bolnu opomenu i snažnu poruku da se sa zločinačkim politikama moramo suočiti svom snagom.

Svi nosimo teret ratne prošlosti koja sprečava društvo da konačno raskrsti sa poraznom politikom i smogne snagu da žrtvama pruži mir i dostojanstven život, ali i najiskrenije zatraži oprost, naveo je Čedomir Jovanović u saopštenju.

Istakao je da se mora smoći snage da "još jednom uverimo svet oko sebe da je Srbija spremna, više nego ikad, da krene napred, putevima stabilne saradnje sa regionom i najbliže moguće kohezije sa Evropom".

"Zauvek treba uništiti onu politiku ludila i zla koja je od jedne divne zemlje napravila nesreću u čijim ostacima i danas tumaramo. Vreme ništa neće izlečiti, nego pamet, čist obraz i poštovanje onog što je ljudsko u nama. Ljudi koji vode zemlju moraju sa nje skinuti greh i sramotu koju niko nije uspeo da skine", naveo je Jovanović.

Dodaje da je nužno izgraditi iskrene mostove prijateljstva, razumevanja, saradnje, i što je najvažnije – mira.

Jovanović je zatražio odgovornost kako neposrednih izvršilaca zločina, tako i nalogodavaca, koji moraju odgovarati "ne samo da bi pravda bila zadovoljena, nego da bismo dali primer svima da se politika ludila i zla ne sme nikada ponoviti".

Na današnji dan se navršava 24 godine od otmice u Štrpcima, što je naziv za zločin od 27. februara 1993, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mestu Štrpci oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd-Bar.

Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи