Velike pobede strelkinje na terenu i u životu

Nišlijki Lidiji Mihajlović, nekadašnjoj reprezentativki u streljaštvu, najboljoj strelkinji sveta, karijera bi bila prekinuta, da nije bilo donora. Uspesi sa takmičenja širom sveta su joj u vreme oporovaka bili najveća satisfakcija.

Nekadšanja svetska šamionka šest godina živi sa bubregom nepoznatog donora. Tog 14. juna 2011. godine, operisana je u Kliničkom centru Srbije, posle mesec dana provedenih na listi čekanja.

"To je za mene bilo veliko iznenđenje, sećam se te noći još uvek dobro, trener me je odveo na transplantaciju", kaže Lidija Mihajlović.

Bila je pobednica finala Svteskog kupa u streljaštvu, finalista OI, najbolji strelac sveta, državna rekorderka u malom kalibru i gađanju vazdušnom puškom, osvajačica Kristalnih globusa, i brojnih zlatnih i srebrnih medalja. 

Uspesi sa takmičenja širom sveta su joj kaže, u vreme oporovaka bili najveća satisfakcija.

Lidija kaže da je posle svega što je doživela, zdravlje najbitnije jer sve ostalo može da čeka.

"Bili smo svi iznenađeni jer je to zateklo reprezentaciju - Lidija je bila broj jedan na svetu. Izgubiti takvog sportistu koji je još mogao da se takmiči bar dok ne stasa neko od talentovane dece je zaista bio veliki gubitak za streljaštvo u Srbiji", rekao je Zoran Stojiljković, nekadšanji selektor reprezentacije Srbije.

Lidija se danas povremeno takmiči za matični Streljački klub u Nišu, gde sa nekadašnjim trenerom izvodi novu generaciju sportista. Živi novi život. Veruje kaže da će i klub raditi u boljim uslovima, zarad uspeha budućih olimpsijkih šampiona.

Kaže da često preispituje samu sebe i dosta razmišlja o porodici koja je donirala organ nekoga koje njima bio najbližio njima.

"Takve odluke se donose u najtežim trenucima njihovog života. Ti ljudi imaju veliko srce", kaže strelkinja.

Lidija je uspela da pobedi bolest, kao nekada svoje protivnike, verujući da će i oni koji razmišljaju o saglasnoti za doniranje organa, svojom pozitivnom odlukom pomoći drugima, baš kao što je njoj pomogla dobrota nepoznatih ljudi, pre šest godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво