Više od polovine smrtnih slučajeva na radu u građevinarstvu

U nedelji za nama jedan radnik je izgubio život na gradilištu u Beogradu. Nastradali radnik nije koristio zaštitu i nije bio prijavljen. Načelnica u inspektoratu za rad Ministarstva rada Maja Ilić kaže za RTS da radnik može da odbije da radi ako na radnom mestu nisu primenjene sve preventivne mere.

Maja Ilić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je kod smrtnih slučajeva na radu sva odgovornost na poslodavcu.

"Kada su u pitanju smrtne povrede, najviše njih se dešava u građevinarstvu, više od 50 odsto. Ali, nisu svi poslodavci društveno neodgovorni", ističe načelnica u inspektoratu za rad.

Kada je reč o pogibiji radnika na gradilištu u Beogradu u petak, Ilićeva kaže da su podnete krivične prijave.

"Bilo je 29 smrtnih povreda na radu, bilo je 13 teških povreda na radu sa smrtnim ishodom, bilo je 774 teških povreda na radu, izvršeni su nadzori povodom 64 lake povrede na radu", ukazuje Ilićeva. 

Napominje da su najčešći uzroci povreda na gradilištima neobezbeđena visina i nekorišćenje sredstava za zaštitu.

Takođe, dodaje Ilićeva, poslodavci na gradilištima angažuju lica bez ugovora o radu i zato oni, kako kaže, postaju rizična lica.

"Važno je napomenuti da je poslodavac taj koji treba da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera. U zakonu je jasno propisano da ako nisu primenjene sve mere, onda radnik može da odbije da radi", ističe Ilićeva.

Inspektori sprovode nadzor svakodnevno na teritoriji cele Srbije, kaže Ilićeva ističući da se zbog svih opasnosti najviše kontroliše primena mera u građevinarstvu i industriji.

"Nadzori se vrše i redovno, po službenoj dužnosti, a radimo i pojačane vanredne inspekcijske nadozore koji su, u skladu sa zakonom, uvek mogući. Ako ima indicija da ima rada na crno, takvi nadzori se vrše bez najavljivanja", napomenula je Ilićeva.

Prema njenim rečima, ukoliko se utvrdi da postoje nepravilnosti, inspektor tada donosi rešenje o otklanjanju nedostataka i predviđa rok za otklanjanje.

Takođe, napominje Ilićeva, ispektori mogu delovati i represivno – mogu da podnesu i krivičnu prijavu.

"Inspekciji rada su od 2015. proširene nadležnosti da kontrolišu i neregistrovane subjekte. Podatak za 2016. godinu je da smo oktrili 813 neregistrovanih subjekata u različitim oblastima", istakla je Ilićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво