Turistički čarobni prsten Zapadne Srbije

Beograd je trenutno turistička prestonica Evrope. Turistički poslenici iz 56 zemalja tokom dana su na Sajmu, a večeri koriste za obilazak grada koji godinama važi za najprivlačniji u regionu. Pored stranih izlagača na Sajmu turizma se predstavljaju i sva domaća turistička mesta.

Zapadna Srbija je dosanjala višegodišnji turistički san. Publici je predstavljena nova tura, Turistički čarobni prsten.

"Ideja je zapravo da se turisti prevezu iz Mokre gore vozom do Višegrada, a onda iz voza da se ukrcaju na brod koji će ih prevesti najatraktivnijim kanjonom u Evropi, niz reku Drinu, 50 kilometara do jezera Perućac", objašnjava Goran Glišić iz "Taratursa".

Pirot je grad sa najviše autentičnih proizvoda. To su peglana kobasica, kačkavalj, ćilim.

"Mi pokušavamo da nastupom na sajmu što je moguće više popularizujemo te brendove a i pomažemo proizvođačima da krenu u proizvodnju jer ako nemamo tih brendova na tržištu, onda džaba priča", ističe gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Novi Sad je vlasnik dve krune. Za dve godine biće omladinska prestonica Evrope, a za četiri, evropski grad kulture.

"Obeležićemo ove godine sve hotele iz svih pristupnih pravaca, u pitanju su 83 lokacije. Radimo projekat Novi Sad za sve, garantovane ture koje će biti dostupne i Novosađanima i svim turistima koji dođu u Novi Sad i još puno toga kako bismo zaista iskoristili ove dve titule i privukli što veći broj turista u naredne četiri godine", ukazuje direktor Turističke organizacije Novi Sad Branislav Knežević.

Brošuru 52 vikenda u Srbiji, nacionalna turistička organizacije je pretočila u 52 filma koji su predstavljen na Sajmu. Nova je i aplikacija za mobilne telefone.

"Svako ko preuzme aplikaciju može da ima svog ličnog vodiča kroz Srbiju, što mislimo da će dosta da pomogne turistima u odabiru destinacije ali i snalaženju na samim lokacijama", kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

Krstarenje rekama je najpopularnija turistička tura u Beogradu. Do leta izgradiće se nekoliko novih pristana na Savi i Dunavu.

"Sve će to doprineti još boljoj vidljivosti Beograda i sveukupnom doživljaju grada koji treba i turisti ali i sami Beograđani da osete", rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Sve se više govori o neophodnosti turističkog udruživanja zemalja u regionu kako bismo bili što konkurentniji, pre svega na dalekim tržištima. Biograd na moru je tako rešio da okupi sve gradove u komšiluku koji u imenu imaju prefiks "Beo". Pored Biograda, tu su za sada jedan rumunski i mađarski grad. Grupi bi uskoro trebalo da se priključi i Beograd.

"Imamo cilj da udružimo snage na kulturološkom nivou, na turističkom nivou i da realizujemo konkretne projekte kao, na primer, da zajedno apliciramo za fondove Evropske unije kako bismo bili što snažniji i što jači zajedno", istakla je Sanja Čeliković iz Turističke zajednice Biograda na moru.

Sajam turizma je važna privredna manifestacija, ali i mesto dobre zabave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво