Vulin: Briga o migrantima na najvišem nivou

U Srbiji je trenutno do 7.000 migranata, od kojih je 860 smešteno u prihvatnom centru u Obrenovcu, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin navodeći da je briga o njima na najvišem nivou, te da "sa gnušanjem odbija bilo kakvu kritiku o odnosu Srbije prema migrantima".

Vulin kaže i da je sada nešto smanjen priliv migranata u Srbiju, delom zbog poštovanja ugovora EU–Turska, što je dovelo do znatno manjeg broja migranata koji napuštaju kampove u Turskoj.

Vulin je rekao da je manje migranata na ulicama Beograda.

"Mi smo tu da budemo spremni za svaku situaciju i dobru i lošu", naglasio je on.
Vulin je novinarima, nakon što je sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom obišao prihvatni centar u Obrenovcu, rekao da svako može da se uveri da su usluge u bilo kom prihvatnom kampu u Srbiji na najvišem mogućem nivou.

On je zahvalio Evropskoj komisija na velikoj pomoći u borbi sa posledicama migrantske krize.

Prema njegovim rečima, ogromna većina migranata u Srbiji je deo azilnog sistema i uživa zaštitu u okviru prihvatnih centara. Ministar kaže da se migranti sada duže zadržavaju u Srbiji i da Srbija odgovara na svoje obaveze i to radi na način na koji nijedna zemlja na migrantskoj ruti ne može da se pohvali.

"Niko ne može da kaže ružnu reč o Srbiji. O nama ružne reči govore oni koji nas nisu videli, oni koji su zlonamerni i oni koji ne žele da Srbija tako dobro izgleda pred čitavim svetom", rekao je Vulin.

On je zamolio međunarodne organizacije i medije da kada pišu o Srbiji da razmisle i da ne govore bez razloga ružno o Srbiji i da svoj veliki uticaj upotrebe da se "uklone granice i ograde, ako misle da je negde bolje".

"Nemamo ništa protiv da iskoriste svoj veliki uticaj i da ove ljude odvedu tamo gde misle da je bolje, ali dok su ovde biće zaštićeni i medicinski zbrinuti", rekao je Vulin i istakao da migranti na svom putu prvi put u Srbiji imaju obezbeđen smeštaj, hranu, lekarsku pomoć i humanost.

On je ponovio da Srbija traži jedinstven evropski pristup u rešavanju migrantske krize do koga, nada se, polako dolazi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара