Selo Strojkovce, svako sedmo domaćinstvo ima firmu

U selu Strojkovcu kod Leskovca ima 1.300 žitelja. Svako sedmo domaćinstvo ima registrovanu firmu, ukupno ih je 40. Uglavnom se bave preradom drveta i svi dobro posluju.

Samo u jednoj ulici ima desetak strugara. Tu su i pogoni za proizvodnju nameštaja. Boban Janković radi već 12 godina i kaže da je zadovoljan platom.

"Imamo kupce u inostranstvu, tako da smo se opredelili, robu prerađujemo i izvozimo. I posla ima za sve", kaže vlasnik preduzeća "Drvoprodukt" Goran Kocić.

Samo ko nije pokušao taj nije uspeo u preduzetništvu, kažu meštani Strojkovca. Vredni, ambiciozni, preduzimljivi. Ovde nema nezaposlenih.

Vlasnik preduzeća "Bata Đ" Bratislav Đorđević kaže da je krenuo pre devet godina sa jednim radnikom, a sada zapošljava 40 ljudi. Dvadeset odsto proizvodnje izvozi.

Pored proizvodnih pogona su i trgovine, zanatske radnje, apoteke. Jedna apoteka postoji 25 godina.

Dragana Stojanović je završila Ekonomski fakultet u Beogradu. Šta će i gde raditi posle studija, dileme nije bilo. Strojkovce i porodični posao su na prvom mestu.

"Besmisleno je tražiti nešto bolje, kad ono što već imamo treba sačuvati i truditi se da bude još bolje", kaže Dragana Stojanović.

To što nemaju vodovod, kanalizacionu mrežu, asfaltirane ulice, što je regionalni put u lošem stanju – očigledno da im nije bila prepreka da razvijaju preduzetničkih duh. Spremni su i da pomognu razvoj sela.

"Ako se to uradi i dobijemo pomoć opštine, države, mislim da će ovo selo brzo da postane varošica", kaže predsednik Mesne zajednice Zoran Ranđelović.

Firma do firme, kuće pune, zidaju se i nove. U poslednje tri godine u Strojkovce se doselilo nekoliko porodica iz okolnih mesta. I u školi je kao u košnici. Samo da se uredi infrastruktura i slika sela biće još lepša. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво