Vukosavljević za češće susrete ministara kulture regiona

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević predložio je da se osim redovne godišnje konferencije ministara kulture zemalja regiona uspostavi praksa redovnih sastanaka na najvišem nivou svakih šest meseci, na kojima bi se razmenjivali stavovi i kulturne sfere u regionu, ali i ideje o zajedničkom finansiranju određenih projekata.

Vladan Vukosavljević je to predložio na redovnoj godišnjoj Konferenciji koja se održava u Tirani, a cilj je, kako je obrazložio, jačanje kulturnih tržišta i unapređenje kulturne politike.

Konferencija se održava upravo sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja u regionu, ali i sa posebnim osvrtom na primenu Ohridske regionalne strategije za saradnju u oblasti kulture u Jugoistočnoj Evropi.

Obraćajući se na plenarnoj sednici, ministar je rekao da učesnici moraju učiniti sve kako bi se kroz preventivno i efikasno delovanje i nedvosmislenu politiku saradnje i razvoja sprečili devastiranje spomenika kulture, krađa umetničkih predmeta i sistematsko uništavanje drugih, različitih kultura.

U tom je smislu naveo sređivanje stanja u sopstvenim državama, kontinuirani rad na očuvanju kulturnog nasleđa i podršku nominacijama spomenika kulture za stavljanje na Uneskovu listu.

"Kulturno nasleđe nije samo deponovanje predmeta u muzejima i umetnost nije samo izložba umetničkih dela u galerijama. Ulaganja u kulturu doprinose ekonomskom razvoju čitavog društva", ocenio je Vukosavljević.

Istakao je da bi unapređenje kulture na svim nivoima kroz inovacije i stvaranje novih partnerstava trebalo da podstakne otvaranje novih radnih mesta.

"Uvođenje novih metodologija i tehnologija, mobilnost umetnika, umetničkih dela, kulturnih dobara i usluga i zajedničkih projekata, samo su neke od mera kulturne politike na kojima treba insistirati", naglasio je ministar.

Skupu u Tirani prisustvuju ministri kulture i visoki predstavnici Albanije, Bosne i Herecegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Turske, Hrvatske, Crne Gore i u svojstvu posmatrača predstavnici Uneska, Evropske komisije, Saveta Evrope, Italije i ambasador Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво