Počela obuka sudija i tužilaca za porodično nasilje

Povodom početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici od 1. juna ove godine započela je specijalizacija za više od 400 sudija i tužilaca koji će neposredno primenjivati nove zakonske odredbe, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministar pravde Nela Kuburović tim povodom je razgovarala sa koordinatorom Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesnom Stanojević.

Stanojevićeva je istakla da predstavnici tog savetovališta imaju veliko iskustvo i znanje koji mogu da budu od koristi svima onima koji će primenjivati novi zakon.

Kuburovićeva je ukazala da je od velike važnosti da se do početka primene novog zakona obezbede svi neophodni uslovi za njegovo efikasno sprovođenje.

Navela je da je završena edukacija trenera za sudije i tužioce i da je upravo započeta obuka za više od 400 nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako nevladin sektor ima veliko neposredno iskustvo u radu sa žrtvama porodičnog nasilja, Kuburovićeva je ukazala da su kao treća faza obuke predviđene radionice na nivou lokalnih samouprava, u koje će biti uključene i nevladine organizacije i udruženja, poput Savetovališta, navodi se u saopštenju.

Na taj način svim akterima koji će postupati po novom Zakonu biće preneta sva iskustva i znanja i od strane civilnog sektora.

Kuburovićeva i Stanojevićeva su se saglasile da javnost ima velika očekivanja od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je Skupština Srbije usvojila u novembru 2016. godine, budući da Zakon donosi nove mere u borbi protiv porodičnog nasilja.

Ministarka Kuburović je naglasila da, iako postoje različiti vidovi pravne podrške za žene žrtve nasilja u porodici, Srbiju očekuje i usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, što će dodatno osigurati pristup pravdi onim žrtvama kojima je pomoć najpotrebnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво