Đorđević: "Migovi" neće koštati više od 185 miliona evra

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da remont i modernizacija deset lovačkih aviona "mig 29" Srbiju neće koštati ni više ni manje od 185 miliona evra. Istakao je da je u 2016. u namensku industriju uloženo 46 miliona evra.

Zoran Đorđević izjavio je da će narednih pet do šest godina biti izdvojeno 185 miliona evra za deset borbenih aviona "mig 29".

"Mi smo opredelili 185 miliona za projekat deset "migova 29". Tih deset "migova 29" ne košta 185 miliona evra. Tih 185 miliona evra je podeljeno u tri faze. Prva i druga faza je predeksportna priprema, dolazak ovamo i produženje resursa na narednih 14 godina", rekao je ministar odbrane u Beogradu na skupu "Finansiranje bezbednosti za 21. vek".

Naveo je da je u okviru tih para predviđeno da u narednih 14 godina postoji odgovarajući broj remontovanih motora, agregata i sve što je potrebno za neku normalnu upotrebu u tom periodu.

Istakao je da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac i naveo da od ove godine u sektoru za finansije postoji i odeljenje koje se bavi kontrolom.

"To je nešto novo. To je novost i za zemlje u EU. Jedino mislim da u samom NATO-u postoji odeljenje koje se bavi kontrolingom", naveo je ministar.

Istakao je da u Ministarstvu odbrane postoji procedura kako se troši novac.

"U nekoj situaciji, čak i kada može da vam se stavi novac na raspolaganje, vrlo teško ga je potrošiti na zakonit način jer postoji procedura kako se i na koji način troši novac. Kada se priča da neko nenamenski troši novac, samo onaj ko radi u sistemu odbrane, ko zna, da je u suštini nenamenski potrošiti novac u Ministarstvu odbrane, a kasnije ne odgovarati, vrlo teško", objasnio je Đorđević.

Istakao je da niko nije aboliran kada je u pitanju odgovornost.

Naveo je da postoje pravilnici za nabavku kojih se u Ministarstvu pridržavaju i da je sistem takav i da postoje organizacione celine koje se bave nadgledanjem kako se šta radi, kao i uzbunjivači i sindikati.

Ministar odbrane je rekao i da novi Zakon o javnim nabavkama omogućava da se na brži i transparentniji način dođe do nekih sredstava.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo nije dobilo veća sredstva, ali je uvođenjem finansijske kontrole i upravljanja omogućilo da se nabave neke stvari koje su ranije nedostajale.

Naveo je da od pre tri godine u Ministarstvu postoje i "balansne karte" kojima se prati trošenje sredstava.

"Imamo nedeljno izveštavanje celog kolegijuma kako ceo sistem troši novac, kako pojedinačno organizacione jedinice, tako i po kontima. Alarmira se pomoću boja gde je trošenje više, a gde manje", objasnio je Đorđević.

Kada je reč o školskom-borbenom avionu "supergaleb G4", ministar je ocenio da taj avion predstavlja veliki potencijal i da uz malo unapređenja i inovaciju može da postane moderniji avion na kome će se obučavati naši piloti.

Istakao je da se od tog projekta neće odustati.

Ministar je naveo da su u ovoj godini u planu tri projekta koji se odnose na PVO i Ratno vazduhoplovstvo, kopnenu vojsku i ubojna sredstva.

Govoreći o saradnji sa NATO-om, Đorđević je rekao da postoji prostor da Srbija sarađuje sa svima, kao i da ima vežbe i sa Kinom i sa Rusijom.

"Insistiram da imamo što više vojnih vežbi i to što konkretnijih. Što ne bismo imali konkretnu vojnu vežbu sa SAD?", zapitao je ministar odbrane.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво