Nove investicije za bolji život u Lebanu

U opštini Lebane nadaju se boljim danima. Već na proleće, zahvaljujući investiciji turske kompanije koja će proizvodnju pokrenuti u prostorijama nekadašnjeg giganta "Eksporteksa", posao će dobiti nekoliko stotina radnika. Istovremeno, u toj opštini na jugu Srbije, sve je više onih koji se odlučuju za porodični biznis. Srđan Živković na licitaciji je kupio napuštenu fabriku i pokrenuo proizvodnju šampinjona. U ovom pogonu trenutno radi dvadesetak radnika a proizvodi se 50 tona pečuraka mesečno.

Do pre nekoliko meseci ovaj veliki objekat nekada uspešnog preduzeća "8. novembar" iz Lebana bio je potpuno ruiniran i stajao je kao spomenik neuspešne i bolne tranzicije kroz koji je prošla lebanska privreda. Danas je ovde smešten jedan od najvećih pogona za proizvodnju šampinjona u Srbiji. Srđan Živković koji se bavi porodičnim biznisom nekoliko decenija odlučio je da na licitaciji kupi nekadašnji magacin površine 3.000 kvadratnih metara. 

Uložio je 30 miliona dinara i za kratko vreme pokrenuo proizvodnju, na veliko zadovoljstvo Miloša Pešića koji se zaposlio odmah posle završene škole. 

"Meni je važno da sam dobio posao odmah nakon punolestva. Posao uglavnom nije težak, malo je specifičan", objašnjava Miloš Pešić, radnik fabrike "Snapi".

Zbog specifičnog procesa proizvodnje ovde se radi 24 sata dnevno. Za sada posla ima za dvadesetak radnika.

Snežana Ivanović, radnica fabrike "Snapi" navodi da su uslovi dobri, da ima posla ali da je zadovoljna uslovima rada.

"Važno je da su ljudi koji ovde rade zadovoljni i sa ličnim dohodkom a planiramo da u narednom periodu za par meseci uposlimo do 50 radnika, ističe Srđan Živković vlasnik fabrike "Snapi".

Za nekoliko meseci iz lebanskog "Snapija" biće isporučivani i marinirani šampinjoni u teglama i kesicama. Dobra tehnologija osluškivanje potreba na tržištu a pre svega kvalitet proizvoda recept su za uspeh porodičnog biznisa.

Srđan Živković je primer koji pokazuje da se u Lebanu stvari konačno pomeraju sa mrtve tačke. Velike investicije čiju realizaciju lokalna samouprava najavljuje za proleće ove godine sigurno će potpuno promeniti sliku o ovoj varošici na jugu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи