Novo prebrojavanje državnih službenika, nema viška zaposlenih

Smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi za 5.000 službenika u ovoj godini, realizovaće se odlaskom u penziju. Viška zaposlenih nema, ali su oni neravnomerno raspoređeni, kažu nadležni, a to je zadatak druge faze racionalizacije državnih službenika.

Za tri godine iz državne službe otišlo je 38.000 činovnika. Na hiljadu stanovnika sada u proseku imamo šest i po činovnika, dok je evropski prosek osam i po. Svako dalje smanjivanje broja zaposlenih ugrozilo bi efikasnost uprave, ocenjuje resorna ministarka.

"Zato ćemo mi sa odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u 2017. u stvari podeliti lokalne samouprave u sedam grupa, od kojih ćemo u nekima dozvoliti zapošljavanje, onima koji su ispod optimalnog broja zaposlenih, a onima koji su iznad maksimalnog broja zaposlenih ćemo uvoditi drastično smanjivanje", objasnila je Ana Brnabić, ministarka lokalne uprave i državne samouprave.

Kako će to izgledati – trebalo bi da se zna u aprilu. Dok mnogi strahuju, manji broj opština to jedva čeka, jer od početka zabrane zapošljavanja kuburi sa manjkom zaposlenih. U Paraćinu ih je čak za četvrtinu manje od dozvoljenog broja.

"To znači da ćemo kanačno raditi bez problema. Mi ovog trenutka nemamo dovoljno radnika da organizujemo nastavu u predškolskoj ustanovi, nemamo dovoljno vaspitača na taj broj dece", kaže predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović.

Prema poslednjim podacima, na državnom i lokalnom niovou, u ustanovama i službama radi oko 477.000 službenika – od toga 109.000 na lokalu, a čak polovina njih u lokalnim javnim preduzećima.

U Vranju su broj zaposlenih sveli na propisanih 1.298 radnika, ali su im problem kvalifikacije zaposlenih.

"Svakako da je potreban veći broj visokoškolaca, u ovom trenutku imamo ih tek nešto više od 30 odsto, što je svakako nepovoljna kadrovska struktura", rekao je načelnik Gradske uprave Vranje Dušan Aritonović.

Dok je većina imala višak službenika, za manji broj opština su, u proteklom periodu zabrane zapošljavanja, spas bili javni radovi. Na taj način angažovani su radnici, najčešće za poslove legalizacije i ažuriranja matičnih knjiga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара