Završena prva edukacija o demografskim izazovima

Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović završio je prvu, od četiri jednodnevne edukacije na temu ključnih demografskih izazova i njihovih budućih tendencija.

Edukaciju su održali eksperti iz Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka, dr Mirjana Rašević, dr Goran Penev i dr Vladimir Nikitović, saopšteno je iz kabineta ministra bez portfelja.

Ove događaje podržava projekat PERFORM u cilju poboljšanja saradnje između istraživača u društvenim naukama i kreatora javnih politika.

Edukacije se organizuju u cilju produbljivanja do sada stečenih znanja i pripreme za reviziju postojeće Strategije za podsticanje rađanja, kao i potrebe da se u saradnji sa stručnjacima odrede najbolje mere iz domena populacione politike, koje će se u pilot opštinama primenjivati tokom 2017. godine.

Od formiranja Kabineta, a u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja, do sada je analizirana situacija po resorima kojima su u nadležnost stavljani i zadaci iz oblasti demografije i populacione politike.

Potpisani su sporazumi o saradnji sa Institutom društvenih nauka, Privrednom komorom Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština. Formiran je i Savet za populacionu politiku, na čijem je čelu predsednik vlade, a članovi su resorni ministri i istaknuti stručnjaci iz ove oblasti.

broj komentara 0 pošalji komentar