I 17 godina kasnije, Srbi traže pravdu za počinjene zločine

Na Kosovu većinska, albanska zajednica i predstavnici centralnih institucija obeležavaju devetu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti. S druge strane, Srbi traže rešavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja. Traže pravdu za počinjene zločine. Više od 200.000 Srba je moralo da napusti Kosovo. Malo njih se vratilo. Jedno od bolnih pitanja za srpski narod na Kosovu je i traganje za nestalima.

Više stotina Srba i dalje je na spisku nestalih osoba. Prošlo je 17 godina od ratnih sukoba, a pitanje nestalih je i dalje otvoreno. Kao da nema volje da se ono reši.

Koordinator udruženja porodica Srba i drugih nealbanaca nestalih na Kosovu Milorad Trifunović kaže da se kao nestalo vodi 1.660 ljudi, od toga je 547 Srba i ostalih nealbanaca.

Poslednjih pet godina nijedna grobnica nije ekshumirana.

"Očekujemo od međunarodne zajednice, Beograda i Prištine da to pitanje stave na dnevni red u Briselu, da nam se kaže šta je problem, zašto se ne rasvetljavaju sudbine nestalih. Prethodne vlasti u Beogradu i Prištini, međunarodna zajednica i ambasade su nam obećale da će prva tema dijaloga biti sudbine nestalih", rekao je Trifunović.

Poslednji koji je to obećanje dao bio je, kaže Trifunović, Hašim Tači.

"Poslednji nam je Tači obećao, rekao je da će prvi put staviti to pitanje na dnevni red u Briselu. Pričalo se o mostu, zidu, vozu i ne znam čemu sve, ali o nestalima nije. Rekao je da je i sa Vučićem razgovarao, da je i on prihvatio da to bude tema, ali do danas to se nije desilo. Imao sam jedan susret s Tačijem posle i pitao ga zašto nije postavljeno pitanje, rekao je 'što je Tači obećao, Tači će uraditi'. Rekao je da ćemo mi ići u Brisel i postaviti pitanje Mogerinijevoj", rekao je Trifunović.

Nakon potrage je dokazano da nema masovne grobnice u Kosovskoj Mitrovici. "Sedamnaest godina živimo sa ubeđenjem Albanaca da ima grobnice, ali svi Srbi su tvrdili da nema ničega. Fama je konačno skinuta, dilema razrešena", rekao je Trifunović.

Jedno od bolnih pitanja je zašto dosad nisu otkriveni izvršioci pogubljenja. "To je najveći problem. Predali smo tela 342 nestalih, ali i pored toga niko nije odgovarao, čak nije ni procesuiran za njihovo stradanje", istakao je Trifunović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво