Odnos Stepinca i NDH – tema trećeg sastanka mešovite komisije

Uoči pedeset sedme godišnjice smrti, Alojzije Stepinac u Osijeku dobio je spomen-bistu. Spomenik je postavljen u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra njegov život, delo i ulogu u zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata. U Novom Sadu sutra i u utorak je treći sastanak od predviđenih šest, a na stolu bi trebalo da bude odnos Stepinca i NDH. Zaključci Komisije očekuju se krajem godine.

"Kad je rat Jugoslavija - Njemačka bio pri kraju, ja sam morao pružati duhovnu pomoć i ostacima vojnika katolika bivše jugoslavenske vojske i novostvorene NDH" - to su reči čoveka koji je smatrao da je NDH božje delo.

Da li je za Stepinca božje delo i sve što se u njoj dešavalo, probaće u naredna dva dana da sagleda mešovita komisija. Dogovor je da sa detaljima ne izlaze u javnost.

"Svrha Komisije je da se predoče dokumenti koje svaka strana ima, verodostojni, prvorazredni i da na temelju njih razvijemo diskusiju i nada je da će se približiti stavovi", kaže Jure Krišto, istoričar i predstavnik Rimokatoličke crkve u Komisiji.

Da mrzi nacizam Stepinac je izjavio tridesetih, deceniju kasnije da je Jasenovac hrvatska ljaga. Oni koji ga brane kažu da je više puta pisao Paveliću protiveći se zločinima.

"Imamo saznanja da obe strane dolaze sa neoborivim dokazima, da se genocid u NDH događao pod blagoslovom Stepinca, odnosno, sa druge strane, da je Stepinac bio nevin jer se od samog početka suprotstavljao zločinima", kaže Nikola Knežević iz Centra za istraživanje religije, politike i društva.

"Neki istoričari u Hrvatskoj pokušali su da mu daju zasluge za spasavanje Jevreja. On to nema. On je spasio određene kategorije Jevreja ili Srba, ali one koje su primili katoličanstvo", kaže istoričar Milovan Pišari.

Mešovita komisija formirana je na inicijativu pape Franje koji je tako zaustavio proces kanonizacije

"Tačno je da u Vatikanu postoje dve struje - konzervativnija i uslovno rečeno liberalnija. Papa Franja pripada drugoj i on je taj koji je celu stvar stavio na nov kolosek time što je doneo odluku o osnivanju Komisije. Moj utisak je da rad te Komisije nama postaje u interesu, zato što se vidi koliko se Hrvati tome odupiru, ne samo u crkvi, nego i u narodu, a s druge strane privlači pažnju na problem Stepinca", kaže bivši ambasador Srbije u Vatikanu Vladeta Janković.

Kad sasluša reči Komisije koja ima još četiri sastanka, poslednja reč će biti papina. Da bi bilo ko od blaženog postao sveti, morala bi da se u međuvremenu dogode i dva čuda.

"Međutim, može da se kanonizuje kao mučenik, jer sudski proces, tretman u zatvoru bi ga kvalifikovali za mučenika, ali tu jedino odlučuje papa", kaže Janković.

Može li to što je bio žrtva komunizma da ublaži saradnju sa ustaškim režimom i to što se zločinima nije usprotivio glasno kao komunizmu? Ostala je zabeležena njegova izjava da mu je savest čista.

To je tema za sledeću rundu koja bi trebalo da se bavi odnosom FNRJ prema Stepincu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво