NALED uručio priznanja "Reformator godine"

Od 100 preporuka Vladi šta da uradi da bi olakšala poslovanje u Srbiji, protekle godine ispunjeno ih je šest, četiri manje od proseka ranijih godina, rečeno je na predstavljanju Naledove devete Sive knjige sa 100 preporuka i rešenja. Najveći napredak u postupanju administracije u prethodne dve godine je, kažu, uvođenje elektronskih građevinskih dozvola zbog čega je resorna ministarka Zorana Mihajlović proglašena reformatorom godine. Priznanje i za novinarku RTS-a Tamaru Tankosić.

Nekada se građevinska dozvola u Srbiji čekala godinama, sada u proseku pet dana. Za Svetsku banku to je jedna od 10 najvećih reformi u svetu u 2016, a za Srbiju put kojim je za dve godine pretekla 150 zemalja po uslovima poslovanja. Ali mora još mnogo da se uradi.

"Puno je posla pred Ministarstvom finansija - izmene Zakona o stečaju, što je važno i za Duing biznis listu, pitanje plaćanja proeza, a treća stvar je da zakon o inspekcijskom poslovanju daje rezultate i reforma katastra", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva, koja je nagradu za reformatora godine dobila i za 2014. godinu, istakla je posle uručenja priznanja da je za decenijske reforme veoma zaslužan tim koji vodi, a sa kojim je svakodnevno radila kako bi Srbija održala korak sa zemljama iz okruženja.

"Reformator za decenijske reforme jeste tim fantastičnih ljudi, odličnih stručnjaka, tim posvećenih, odgovornih i strastvenih ljudi sa kojima radim. I za to im hvala", poručila je Mihajlovićeva, navodeći da bez njenog tima "ne bi bilo moguće videti Srbiju u top 10 reformatora sveta - a Srbija to danas jeste".

Pre dve godine, podsetila je, Srbija je na Duing biznis listi Svetske banke po kriterijumu dobijanja građevinskih dozvola bila na gotovo poslednjem, 186. mestu, a sada je na 36. poziciji.

"Za manje od dve godine pretekli smo 150 zemalja sveta", istakla je Mihajlović i zahvalila NALED-u, kao pouzdanom partneru njenog ministarstva u sprovođenju reformi.

Mihajlović je naglasila da se sada na građevinske dozvole u Srbiji čeka u proseku pet dana, a nekad se čekalo nekoliko godina.

Ona je zahvalila i ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Švajcarske i Evropske unije na pomoći u prenošenju znanja i iskustva koji su omogućili da Srbija brže napreduje.

"Hvala vam što vam nikada nije bilo teško da nas ohrabrite i pomognete nam. Iskreno verujem da biznis, isto kao i religija, ima moć da promeni svet. Mi menjamo ambijent, menjamo svoju zemlju, menjamo svet za sve one koji dolaze, za buduće generacije prema kojima imamo dužnost i obavezu da im ostavimo razvijeno i moderno društvo", rekla je ministarka Mihajlović.

Za do sada postignuto, pre svega u oblasti elektronskih građevinskih dozvola, NALED je nagadio Agenciju za privredne registre i najuspešnije opštine ali i novinare koji su o tome izveštavali, među njima i novinarku RTS-a Tamaru Tankosić. Priznanje su dobili i urednica Jutarnjeg programa "Jovana i Srđan" Tatjana Spalević i novinar RTV-a Borislav Despotović.

Privrednici traže smanjenje parafiskalnih nameta

Ministarka računa da će reforma Katastra biti završena ove godine. Privrednici traže da se smanje nameti na najniže zarade, uvede progresivno oporezivanje, elektronsko prijavljivanje sezonskih radnika, smanje parafiskalni nameti.

"Mi sada imamo brojku od milijardu i 300 miliona dinara parafiskalanih nameta. Moja želja bi bila da podelimo veće plate, to nećemo uspeti dok ne rešimo pitanje parafiskalnih nameta", rekao je vlasnik "Gomeksa" i predsednik NALED-a Goran Kovačević.

Od države očekuju da razvije elektronske sisteme plaćanja i arhiviranja dokumenata. Država uvodi e-inpektora i obećava ukidanje overe zdravstvenih knjižica.

"Danas ne postoji nijedan razlog da dokument koji mi kao država već imamo kod sebe tražimo od vas kao privrede da dostavljate", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif kaže da mu je posebno drago što će pitanje "a gde je pečat", nestati iz službene upotrebe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара