Orahovac, ponovo postavljena ploča sa imenima nestalih novinara

Između Velike Hoče i Zočista ponovo je postavljena ploča sa imenima Đure Slavuja i Ranka Perenića, novinara Radio Prištine nestalih na tom području 1998. godine.

Metalnu ploču su postavili novinari srpskih medija na Kosovu i Metohiji na inicijativu Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije.

Novinar iz Gračanice Živojin Rakočević rekao je da "onaj ko ruši ovu tablu oteo naše kolege, uništio njihove porodice i misli da je uništio slobodu govora, slobodu i javnu reč".

"Ovo je igra vremena, savesti i pravde. Mi vremena i upornosti imamo, savest koja ovo zlo čini će progovoriti. Pravdu čekamo 19. godina, čekamo Specijalni sud, čekamo one koji će reći – oni koji su oteli profesionalce nemaju pravo na slobodu. Čekamo pravdu i Specijalni sud i ako smo već čekali 19. Godina, sigurni smo da ćemo pravdu dočekati", rekao je Rakočević.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić istakao je da novinari po šesti put postavljaju ovo obeležje i da je pet puta do sada ono rušeno.

"Domaće i međunardne institucije, ne da ne mogu i ne da neće da rasvetle sudbinu nestalih novinara, nego ne mogu ili neće da zaštite ovo obleležje i otkriju ko ovo ruši i kome ovo smeta. Ovo obeležje nije samo simbol potrage za nestalim novinarima, već je simbol života na Kosovu, iskrenosti i volje međunardih i domaćih institucija da ovde zavedu red i pravdu", rekao je Ničić.

Nepoznati počinioci su pet puta do sada skidali ploču sa imenima nestalih novinara.

Prijave policiji i lokalnim vlastima u Orahovcu nisu dale nikakave rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара