Nova radna mesta za profesionalne vojnike

Vojska Srbije će zaposliti još 500 profesionalnih vojnika radi popune upražnjenih radnih mesta. To je prilika za mladiće i devojke koji su na šestomesečnom dobrovoljnom služenju vojnog roka. Prijave se podnose u ponedeljak, 13. februara, do devet sati u kasarnama u 19 gradova.

U profesionalne vojnike mogu kandidati koji su odslužili vojni rok sa oružjem i mlađi su od 30 godina. Oni koji prođu selekciju, potpisuju ugovor na šest meseci i mogu ga produžavati na period od tri godine, sve do 40. godine. Najviše vojnika se traži za oklopne jedinice i pešadiju.

Kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane, kaže da ukoliko se pokažu i dokažu na radnom mestu, budu prepoznati od nadležnih starešina, imaju mogućnost da se upute na kurseve za podoficire i budu unapređeni u profesionalne podoficire čina vodnika.

"Kasnije mogu da ostanu na neodređeno vreme u svojstvu podoficira, eventualno ukoliko završe fakultet mogu da se unaprede i u čin oficira", objašnjava Krivokapić. 

Prošle godine vojsku je napustilo oko 800 ljudi, a u novembru je zaposleno 300 profesionalnih vojnika. Njihova prosečna plata je oko 32.000 dinara. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su u odnosu na region, srpske plate niže od plata vojnika u BiH i Crnoj Gori, a čak dvostruko niže nego što ostvari hrvatski vojnik.

Posle 2.000 godine vojska je reformisana po NATO standardima i brojčano je znatno smanjena. Planirana je profesionalizacija koja je uvedena 2011. godine.

"Neke procene koje smo mi radili u Ministarstvu odbrane još 2005. i 2006. godine govore da je sa tadašnjim budžetom bila optimalna brojka oko 18.000 pripadnika vojske. U tom trenutku se verovalo da će 2,4 procenta BDP-a koliko se izdvajalo za vojne potrebe biti dovoljno i održivo kroz vreme, međutim, danas imamao okolnost da je to 50 odsto manje. Imamo potpuno novi bezbednosni okvir, nove bezbednosne probleme koji tada nisu bili ni vidljivi ni planirani", dodaje bivši pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Bojan Dimitrijević.

Do kraja godine u planu je zapošljavanje još 1.000 profesionalnih vojnika.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво