Značaj Zelenog fonda za otvaranje poglavlja 27

Srbija očekuje potvrdu Brisela da može ove godine da otvori poglavlje 27 o životnoj sredini bez dodatnih uslova odnosno merila. U Izveštaju Evropske komisije za prošlu godinu ocenjeno je da je Srbija postigla izvestan napredak u daljem usklađivanju zakonodavstva sa EU u oblasti otpada, zaštite prirode i klimatskih promena.

Jedna od ključnih preporuka u Izveštaju Evropske komisije u 2015. godini bila je obezbeđenje stabilnog sistema finansiranja odnosno osnivanje Zelenog fonda.

"Naš najveći uspeh je osnivanje Zelenog fonda i to što smo dobili iz Evropske komisije pregovaračku poziciju", navodi Stana Božović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zeleni fond je osnovan kao budžetska linija u koju će se slivati sve takse ali i donacije namenjene investicijama u životnu sredinu.

"Pitanje koje se nameće je da li će zaista sva prikupljena sredstva biti vraćena životnoj sredini kroz neke investicije ili će se odlivati u neke druge svrhe. Time ćemo sebe dovesti u položaj da narušimo i osnovni princip, načelo na kome se zasniva i politika zaštite životne sredine EU a to je zagađivač plaća", objašnjava Tanja Petrović, iz organizacije Mladi istraživači Srbije.

Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu navodi da je jako bitno da postoje i da se poštuju kriterijumimi za korišćenju novca iz Zelenog fonda.

Neophodno je ulaganje u razvrstavanje i reciklažu otpada.

"Kada se radi o industrijskim otpadima neophodno je da se uloži u sakupljačku mrežu pre svega kroz ekonomsko motivisanje kompanija koje imaju dozvolu za tretman otpada, da učestvuju u takvim poslovima, kada se otpad generiše da ga preuzimaju redovno i da ga isporučuju reciklerima ", navodi Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

U narednom periodu, Srbija treba naročito da poboljša kvalitet vazduha, obezbedi adekvatna sredstva za Zeleni fond, zatvori deponije koje nisu u skladu sa propisima.

"Sve ove činjenice iznete u našem izveštaju nisu pitanje zahteva koje pred nas stavlja EU u procesu pridruživanja Srbije one su prosto pitanje naših života", ističe Petrovićeva.

Srbija godišnje proizvede oko 100.000 tona opasnog otpada. Međutim, u zemlji ne postoje postrojenja za tretman opasnog otpada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво