Ministarstvo zdravlja tvrdi da je IZIS apsolutno zaštićen

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) apsolutno je zaštićen i funkcioniše u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evaluacijama u oblasti zdravlja, odgovor je Ministarstva zdravlja na primedbu Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Šabić je ranije danas rekao da je sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti stanje portala "Moj doktor" zabrinjavajuće, jer otvara mogućnosti za kompromitaciju i zloupotrebu ličnih podataka.

U resornom ministarstvu navode da su preduzeli sve da se zaštiti baza podataka IZIS-a.

"Svaki neovlašćeni pristup, čak i ako se desio, nije posledica pasivnosti i nemarnosti Ministarstva zdravlja, već pojedinaca u zdravstvenoj ustanovi koji nisu znali da pravilno koriste dodeljenu šifru", navedeno je na sajtu ministarstva.

Pojašnjavaju da se sve eventualne manjkavosti pomenutog sistema otklanjaju u kontinuiranoj saradnji sa nadležnim institucijama, te da "nema razloga za bilo kakvu negativnu reakciju Poverenika, imajući u vidu da se baza podataka nalazi u Telekomu Srbije".

Navode da je implementacija IZIS-a počela na osnovu Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je u primeni od 1. januara 2017. godine, a stupio je na snagu novembra meseca 2014. godine.

Zakon je predvideo ovlašćeno, odnosno odgovorno lice za vođenje različitih vrsta i oblika evidencije, a na navedeni Zakon, kako kažu, Poverenik za informacije od javnog značaja nije imao primedbe, da nije odredeno ko treba da rukovodi bazom podataka, odnosno IZIS-a kao celine.

Kako kažu, kada je Ministarstvo zdravlja počelo sa implementacijom tog sistema, tako je Poverenik počeo da iznosi primedbe da nije definisano, tj. zakonom regulisano ko se smatra rukovodiocem baze podataka.

"Ministarstvo zdravlja je iniciralo sastanke kod Poverenika, koji je pohvalio više puta takav gest Ministarstva, ali se u javnosti oglašavao kao da se Ministarstvo ponašalo krajnje pasivno, što nije tačno", navedeno je na sajtu ministarstva.

Napominju i da su po nalogu Poverenika pripremili su Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je dostavljen i Povereniku na prethodno mišljenje, pre upućivanja na mišljenje ostalim nadležnim organima, a sve u dogovoru sa Poverenikom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи