Stefanović: Ispitaćemo prijavu vojnog sindikata

Policija će ispitati navode krivične prijave vojnog sindikata u kojoj se jedan pripadnik Žandarmerije dovodi u vezu sa pripadnicima krimogene sredine, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanja novinara, poručio i da, ukoliko je reč o medijskim spekulacijama koje treba da postignu određeni politički cilj, država neće biti oružje za njihovo postizanje.

"Ako je bilo zloupotreba u vezi sa vojskom, to kolege iz vojne bezbednosti to istražuju i mi nemamo istragu te vrste. Predsednik tog (vojnog) sindikata je rekao da političare treba seći, bacati u kontejnere i vešati na bandere. To je njegov politički diskurs i očigledno ima drugačiji način shvatanja pravde od onog koji predviđa zakon", rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da MUP neće imati problem da procesuira sve ono što nije u skladu sa zakonom i sve što bude utvrđeno kao nepravilnost.

"Sve što je zakonito i što nije predviđeno kao kaznena mera u Krivičnom zakonu i Zakoniku o krivičnom postupku, nećemo procesuirati jer je to vladavina prava", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li mu je sporno stavljanje pripadnika Žandarmerije u kontekst sa kriminalcima, Stefanović je rekao da je prvo potrebno videti da li za to postoje kredibilni dokazi.

"Treba da vidimo prirodu tih kontakata i onda da vidimo šta dalje preduzeti", rekao je Stefanović.

Vojni sindikat Srbije podneo je juče krivičnu prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika Vojske Srbije zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i omogućili ubijenom Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku, kao i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

"O rasporedu policije neće odlučivati ambasade"

Ministar Stefanović izjavio je da policija čini sve kako bi što efikasnije bila osigurana bezbednost i stabilnost Srbije, i poručio da o kretanju pripadnika policije u Srbiji neće odlučivati nijedan stranac niti strana ambasada.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Žandarmerija jesenas povučena iz Kopnene zone bezbednosti, Stefanović je rekao da raspored jedinica policije zavise od strateške odluke koja se donosi na najvišem nivou policije i od stanja bezbednosti u zemlji.

"Kada se donese takva odluka, policija će biti pomerena i biće učinjeno sve da se osigura bebednost i stabilnost Srbije. S tim Srbija nije imala problem ni kada su bili teroristički napadi u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini", rekao je Stefanović.

Kada je reč o Kopnenoj zoni bezbednosti, dodao je ministar, odluka se donosi na državnom nivou između policije i vojske, kada se dogovara kako koja organizaciona jedinica radi.

"Odluka se donosi na osnovu toga šta je najefektivnije za bezbednost građana Srbije. A to što neki ambasadori smatraju da treba da određuju gde se kreće policija, to nije bilo moguće, nije danas moguće, niti će biti moguće u Srbiji", zaključio je Stefanović. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво