Zdravstveni radnici odlaze iz zemlje, kako ih zadržati

Strane agencije za zapošljavanje i lizing radne snage, sve češće i sa sve primamljivijim ponudama, traže naše kvalifikovane radnike za rad u zemljama Zapadne Evrope, a u izboru kadrova pomaže im Nacionalna služba zapošljavanja. Sa istim zadatkom, prošle godine otvoren je i Nemački migracioni centar u Beogradu. Za tu zemlju vlada najveće interesovanje, a najviše odlaze zdravstveni radnici.

 Šta država može da uradi da zaustavi negativan trend, i da li će u zemlji ostati dovoljno medicinskih stručnjaka?

Nemačka agencija koja direktno zapošljava medicinare u više klinika u Hesenu i Baden Virtenbergu, traži 1.300 medicinskih radnika, sa znanjem nemačkog jezika.
Monia Počeković, direktor "Spektra" kaže da sarađuju sa službom za zapošljavanje, i ona im vrši prvu selekciju kandidata.

"Papirologija nije previše složena, i mi u našim kancelarijama radimo i to - pomažemo strankama u prikupljanju te dokumentacije, a period je dakle od 30 do 60 dana", kaže Miloje Orlović, licencirani menadžer zapošljavanjai pravnik.

Posle nemačkih i domaćih agencija, medicinari posao nalaze i preko Nemačkog migracionog centra, ali i sedam Migracionih centara Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Imali smo preko 75 odsto zainteresovanih za odlazak u Nemačku i imali smo dominaciju medicinskog osoblja, prvenstveno to su medicinske sestre i tehničari, prate ih lekari", rekao je Miroslav Berić iz Migracionog centra Beograd.

Bolje plate i bez dugogodišnjeg čekanja posla ili specijalizacije, čini se da je opravdan motiv za odlazak iz zemlje, ali može li država da spreči posledice. Odgovor resornog ministarstva je da su u prethodne dve godine zaposlili gotovo 3.500 medicinara i tako zaustavili negativan trend njihovog iseljavanja. I u 2017. obezbedili su, tvrde, sredstva za zapošljavanje 2.500 zdravstvenih radnika.

"Smatramo da u nastupajućih pet godina nećemo dozvoliti da se ispolji nedostatak određenih specijalista na teritoriji Srbije, u zdravstvenom sistemu. Naprotiv, mislim da ćemo uspeti da i veliki broj naših studenata, naših kvaitetnih mladih kolega da uposlimo i na taj način da ih zadržimo u Srbiji", kaže Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Donedavno najviše zainteresovanih za posao u inostranstvu bilo je u Beogradu, a sada - u Kruševcu. Među njima, opet ih je najviše iz zdravstva. Novina je i promena starosne strukture, pa mlađi od 25 godina više nisu ti koji bi radili daleko od kuće.

"Sad već imamo ustaljeno da ljudi između 31, 35 godina do 50 predstavljaju koncentrat onog koji su zainteresovani da odu. Znači oni koji su već formirali porodice, oni koji su podigli decu dovoljno da bi mogli da se odvaže da integraciju svoju i svoje dece ostvare tamo", kaže Berić.

Migracije zbog posla nisu samo naš fenomen. Pristupanjem Evropskoj uniji, većinu istočno evropskih zemalja napustio je veliki broj stručnih radnika u potrazi za boljim uslovima života. To je dobar posao i za posrednike - nezvanično saznajemo da za svakog našeg lekara koga pošalju na rad u Nemačku agencije dobiju najmanje dve hiljade evra.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 03. feb 2017, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

Opasan trend

Odlazak lekara iz zemlje je nesto najgore sto nam se desava. Ko ima para lecice se u inostranstvu. A mi ostali? Na psu rana, na psu i sarasta. Ko pretekne, pretekao je.

(petak, 03. feb 2017, 11:53)
Minty [neregistrovani]

Oduzeti pasose

Oduzeti putne isprave,I zabraniti napustanje mesta prebivalista!resenje je lako-represijom!

(petak, 03. feb 2017, 10:29)
anonymous [neregistrovani]

Лекар, пекар, апотекар

Прво - нека иду, нама очигледно нису потребни.
Друго - нико неће у Томиславце. Сви би у "Београде" на ВМА, КЦС...
- или је друго - прво, а прво-друго?!

(petak, 03. feb 2017, 10:26)
ja [neregistrovani]

Ukinuti finansiranje studenata iz budzeta

Neka svako plati svoje školovanje, pa za svoj novac neka ide gde hoće.
Osnovna škola da bude obavezna i besplatana. Deca da polažu državni ispit ( nešto kao prijemni, da se na dan polaganja objave pitanja) na svaka tri meseca, a ne da ih ocenjuje onaj što im predaje.
U srednjim školama ista procedura, samo što bi se ispiti plaćali, pod uslovom da budu dostupni svima.
Da se nagrađuju i kaznjavaju nastavnici i profesori cija deca imaju dobar ili loš učinak na ispitima.
Pa ko hoće da bude doktor, ima dobro da zagreje stolicu, a i da plati. Isto tako i drzava da plati te ljude koji su se trudili 30 godina.

(petak, 03. feb 2017, 10:16)
anonymous [neregistrovani]

Razlaz drugovi

Pitanje je hoće li za 100 godina biti Srba. Kolko vidim političari nista ne rade po tom planu, već su se uglavili u fotelje i razmišljaju kako da tamo ostanu. Treba videti kako Orban radi na tim problemima.

(petak, 03. feb 2017, 09:43)
anonymous [neregistrovani]

Nema tu nikakavog zadrzavanja

Sve se vodi samo na licnu odluku nekog lekara i njegovog shvatanja zivota. Necete zadrzati ovde specijalistu na sefovskoj funkciji,specijalizacijom i jos necim sa platom od 85.000 din. Tu se svaka prica prekida. Koliko bi taj specijalista imao u inostranstvu ? A pustite te price da nije sve u parama. To je kao ono,odelo ne cini coveka (tacno je),ali mnogo govori o njemu. I sad je izbor izmedju zivota sa 700 evra i 5000 (ili vise) evra. O cemu mi pricamo...Tesko je to poverovati. Toliko je to mizerno prema tim ljudima da je neverovatno. I posle da vam kazem- nema tu ni analize ni cudjenja. Sve je jeasno.

(petak, 03. feb 2017, 09:41)
anonymous [neregistrovani]

Veoma lako ih je zadrzati, treba....

...im samo omoguciti uslove za rad, kakve imaju u zemljama u koje odlaze, i kamo zele da - idu! Jednostavno, zar ne!?