Ambasador Mađarske otvorio izložbu "Mađari u logorima SSSR-a"

Atila Pinter, ambasador Mađarske u Srbiji, otvorio je u Pančevu izložbu "Mađari u logorima Sovjetskog saveza 1944-1956", povodom spomen godine gulaga.

Na otvaranju izložbe u gradskoj biblioteci u Pančevu, otvarajući izložbu ambasade Mađarske Atila Pinter je istakao da je ta izložba posvećena sećanju na Mađare koji su bili zatočenici u logorima gulaga.

"Bili su to Mađari koji su postali žrtve jednog bolesnog uma, koji je mislio da na temelju ropskog rada izgradi jedan režim koji već po svojoj suštini ne može da funkcioniše", rekao je Pinter.

Kako je naveo ambasador, izložba je pripremljena sa ciljem da se neguje uspomena na žrtve i da svi zainteresovani dobiju pravu korektnu sliku o jednom od najmračnijih perioda mađarske istorije, kao i da se ovaj tragičan period nikada ne ponovi.

Pinter je rekao da su stotine i stotine mađarskih državljana, vojnika i građana za vreme i po završetku Drugog svetskog rata odvedeni u logore gulaga, kao zarobljenici vojnih snaga i snaga unutrašnjih poslova Sovjetskog saveza.

"Njihov broj može biti izneđu 700.000 i 850.000 što znači da je time bio pogođen svaki deseti mađarski državljanin", rekao je ambasador i naveo da su u logor odvedeni pretežno muškarci.

Pinter je naveoda su pre Drugog svetskog rata neki Mađari odvedeni u logore Gulaga, kao i da je među mađarskim komunistima emigrantima bilo i onih koji su verovali u komunizam i koji su posle 1939. po nastanku mađarsko-sovjetske granice smatrali da ih sa druge strane čeka bolji život.

"Ako ih je služila sreća, prelazak preko granice zabranjen im je bio samo na šest godina, a ako ne, bili su osuđivani zbog špijunaže i odvođeni u logore gulaga na 25 godina", istakao je ambasador.

Jedva nešto više od polovine odvedenih, rekao je Pinter, njih oko 450.000 - 500.000 se vratilo kući, ali desetinama godina nisu govorili o tome šta su preživeli, jer bi istina o mehanizmima tog sistema vređala ubeđenja tadašnjeg mađarskog političkog rukovodstva koje je veličalo taj režim.

Ambasador je dodao i da je obaveza da govorimo o tome šta je više stotina Mađara preživelo, da negujemo uspomenu na žrtve iz prošlosti.

"Moramo da dižemo spomenik našim sunarodnicima koji su zbog svog porekla ili vere našli se u logotima komunizma, ili su bili odvođeni, jer su se u lošem trenutku našli na lošem mestu", rekao je Pinter.

Na otvaranju izložbe posetiocima se obratio i član gradskog veća Pančeva zadužen za kulturu Nemanja Rotar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи