Na proleće se ukida vakcinacija protiv svinjske kuge?

U Srbiji trenutno ima 3,2 miliona svinja, 40 odsto manje nego osamdesetih godina. To je, između ostalog, posledica i svinjske kuge. Iako je u poslednjoj deceniji bilo više najava da će vakcinacija protiv tog virusa biti ukinuta, nadležni sada kažu da su bliže nego ikada toj odluci i da bi to moglo da se desi na proleće. U tom slučaju Srbija bi uskoro mogla da dobije i dozvolu za izvoz svinjskog mesa i prerađevina u Evropsku uniju.

Svinjska kuga je u tadašnju Jugoslaviju ušla sedamdesetih, iz Rumunije. Nadležni tvrde da je poslednji slučaj registrovan pre sedam godina u Sremu. Svinjari i dalje redovno vakcinišu životinje. Isto čini i Milivoje Šobić koji ima 300 tovljenika.

"Država je govorila da će da se ukine pre šest meseci, oni to stalno produžavaju. Onda je to obaveza stalno vakcinisati, mora da se prati strogo. Ja se nadam da će sada biti zadnja vakcinacija, da bi to stvarno trebalo prekinuti", kaže Milivoj Šobić iz sela Drenovac kod Šapca.

Da li će i kada biti prekinuta vakcinacija, odlučiće Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinu, i to na osnovu analize i procene rizika od ponovnog javljanja virusa. Trenutno se kontrolišu i divlje svinje.

"Naš je cilj da pre ukidanja i zaustavljanja vakcinacije izvršimo maksimalnu vakcinaciju kompletnog zapata. Procena je negde da, ako izvršimo vakcinaciju 85-90 odsto zapata vakcinišemo protiv klasične svinjske kuge, stvorili bi se preduslovi da uđemo u drugu fazu, praktično prestanka mera vakcinacije", objašnjava direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, ističe da je ideja da se od aprila do juna prekine vakcinacija.

"Ideja je da u prostoru od aprila do juna meseca prekinemo vakcinaciju, uđemo u jedan proces monitoringa nakon kog bi bili proglašeni kao slobodna zemlja od klasične svinjske kuge. Mi u trgovini sa EU imamo ozbiljne probleme sa svinjskim mesom isto tako i za preradu mesa koje je ispod 72 stepena toplote po kojoj se ono prerađuje", smatra Nedimović.

Izvoz živih svinja, u vreme hiperprodukcije svinjskog mesa u Evropi, kažu upućeni, nije ono o čemu treba razmišljati.

"Ako pričamo o kulenu, ako pričamo o čajnoj kobasici frušogorskoj, suvom mesu, pršuti, to su sve proizvodi koji imaju visoku vrednost i vrlo su specifični i mogli bi da nađu mesto na zahtevnom evropskom tržištu", napominje Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo, Privredna komora Srbija.

Da se ne bi ponovio scenario iz Hrvatske, koja je naglo prekinula vakcinaciju pa je u roku od godinu, dve imala nekoliko novih žarišta, odsustvo virusa mora da se kontroliše i posle prekida vakcinacije. Do konačne odluke o ukidanju te zaštitne mere, nadležni pozivaju vlasnike da i dalje vakcinišu svinje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво