Uručene Svetosavske nagrade

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tradicionalno je uručilo Svetosavske nagrade. Nagrađeno je 27 pojedinaca, ustanova i preduzeća u 17 kategorija. Dobitnici su svojim radom doprineli kvalitetu obrazovanja. Tokom uručenja nagrada, resorni ministar je najavio rad na poboljšanju svih delova obrazovnog sistema, ali i poboljšanje položaja prosvetnih radnika.

Najmlađi među nagrađenima je Andrija Jašarević, koji ima svega 12 godina. Taj klarinetista je tokom poslednje dve godine pobedio na devet takmičenja.

Prethodne godine, na međunarodnom takmičenju bio je najbolji u pet starosnih kategorija.

"U stvari, meni je lepo da sviram. Nije mi teško da navežbam stvari koje su teške, i rezultati se tako i postignu", priča Andrija Jašarević.

Između ostalih, nagrađeni su učenik Nemanja Stanković, student Mihajlo Sporić, tim studenata Fakulteta organizacionih nauka, predškolske ustanove, škole, profesori, kompanije, episkop Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske eparhije.

Resorni ministar tokom uručenja nagrada najavljuje da će se unaprediti predškolsko obrazovanje i dati više autonomije obrazovnim ustanovama.

"Moramo za svaki nivo obrazovonja videti gde smo, kad smo ga ostavili u razvoju i zašto dugo nismo gledali kakva nam je gimnazija, kakva nam je srednja stručna škola, koji nam zakoni nedostaju. Ta fama koja se podiže oko dualnog obrazovanja kod nas je potpuno nepotrebna, sve evropske zemlje na tome rade toliko intenzivno da mi moramo da ih stignemo", napominje Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Srpska prosveta, objašnjava ministar, ne zaostaje mnogo za evropskim zemljama.

Obećava i da će tim Ministarstva u narednom periodu raditi i na poboljšavanju materijalnog položaja prosvetnih radnika.

Širom Srbije, slavskim kolačima, priredbama, dečjim radovima posvećenim Svetom Savi i nagradama obeležena je školska slava.

U školi koja u Beogradu nosi ime srpskog svetitelja gosti su tridesetoro dece sa Kosova i Metohije.

I u Sevojnu, u školi osnovanoj 1892, đaci spremno dočekuju Savindan.

U Plemetini, na Kosovu i Metohiji, u školi koja nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa, školsku slavu dočekuju s četiri nove učionice i poklonima za đake.

Ivan Tomić, direktor Kancelarije za pitanje zajednica, kaže da je ovo kraj akcije podele paketića, koji su deljeni i u drugim sredinama.

"Ovde smo želeli da dođemo baš zbog današnjeg dana", kaže Tomić.

Svetog Savu ne svetkuju samo Srbi, već i Bugari, Rusi, Grci i drugi pravoslavni narodi.

Teolog Aleksios Panalopulos kaže da je bilo prilike da se sazna o Savinoj svetosti, delatnosti i "kako je imao u vidu da spoji srpski i grčki narod".

Obeležavanje Savindana završava se Svetosavskom duhovnom akademijom u kripti Hrama Svetog Save i Svetosavskom akademijom u Narodnom pozorištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво