Ministarstvo: Uvođenje vozila u vojnu evidenciju nije novina

Uvođenje vozila u vojnu evidenciju nije novina ono je predviđeno zakonom iz 2009. godine, kako bi se efikasnije obezbedilo funkcionisanje vojne, radne i materijalne obaveze, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Uvođenje vozila u evidenciju stvari deo je materijalne obaveze koja je Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi određena kao pravo i dužnost građana Srbije, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika, čije je sedište na teritoriji Srbije.

Njihova je obaveza da pokretne i nepokretne stvari kojima raspolažu, a koje su određene kao stvari posebne namene za potrebe odbrane, Vojske Srbije i civilne zaštite, u slučaju potrebe ustupe na privremeno korišćenje uz naknadu državnim organima.

Evidencija se vodi radi organizovanog i pravilnog izvršavanja navedene obaveze.

Iz Ministarstva odbrane napominju da se u evidenciju ne uvode sva vozila, već jedan do dva odsto od ukupnog broja registrovanih motornih vozila evidentiranih u bazi Ministarstva unutrašnjih poslova, te da je odziv po osnovu materijalne obaveze u prethodnim godinama bio viši od 90 odsto.

Radi se prvenstveno o terenskim i teretnim vozilima, inžinjerijskim vozilima, specijalnim vozilima, prikolicama, cisternama, viljuškarima.

U slučaju neodazivanja pozivu Zakon predviđa novčane kazne od 10.000 do 50.000 dinara za vlasnika stvari, dok pokretanje prekršajnih prijava vrše teritorijalni organi Ministarstva odbrane.

U Ministarstvu naglašavaju da pozivanje vlasnika nije povezano sa uvođenjem vojnih obveznika rođenih 1999. godine u vojnu evidenciju.

"Uvođenje u vojnu evidenciju deo je vojne obaveze i nije u direktnoj ili indirektnoj vezi sa pozivanjem vlasnika stvari iz popisa, a jedini zajednički imenitelj im je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi kojim su pravno uređeni", precizirano je u saopštenju.

Pozivi se dostavljaju vlasnicima stvari iz popisa u zakonskom roku, 30 dana pre planiranog pozivanja, o čemu se javnost blagovremeno obaveštava informacijama na sajtu Ministarstva odbrane.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије