Probijeni čepovi kod Dalja i Pupinovog mosta

Dva mađarska ledolomca "Sečenji" i "Jektoro Sedam" razbila su jutros ledeni čep kod Pupinovog mosta. Kratko će se zadržati na savskom pristaništu, a potom krenuti put Grocke. Led je probijen i kod Dalja.

Nešto posle 10 sati dva mađarska ledolomca stigla su na Savsko pristanište. Zadržali su se duže nego što su planirali kod Pupinovog mosta, a pošto utovare tehničku opremu i namirnice nastavljaju dalje.

"Plan je da sada krenemo nizvodno Dunavom do Grocke i granice sa Smederevom, kako je regulisano sporazumom između republike Mađarske i Srbije, a onda bismo po dolasku na tu granicu krenuli uzvodno da čistimo led", kaže inženjer "Srbijavoda" Darko Janjić.

Najteža situacija je, prema rečima nadležnih, između Belegiša i Surduka gde je nataloženog leda do metar i po. Čak osam sati probijali su led kod Novih Banovaca.

"Problem je kod Golupca, gde imamo nekih 18 kilometara ledostaja, to je zona od zajedničkog interesa Srbije i Rumunije, tu bi trebalo Rumunija da deluje. Videćemo dalji rasplet situacije, mi smo za svaki slučaj poslali 'Greben' dole", kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za rečni saobraćaj. 

Ledeni čep kod Dalja probili su "Jektoro Šest" i "Jektoro 11", a trenutno "Jektoro 11" održava probijeni koridor kako bi omogućio nesmetano proticanje leda, navelo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je saopšteno, brod "Bor" je kod Hidroelektrane Đerdap 1.

Inače, putni, železnički i vazdušni saobraćaj u Srbiji danas je redovan, a zbog leda je i dalje je obustavljena plovidba na Tisi, na kanalima hidro sistema Dunav-Tisa-Dunav, kao i na Dunavu i Savi.

Zabrana za šlepere i kamione važi na više putnih pravaca, na kojima se savetuje oprezna vožnja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије