Zbog leda dnevni gubici oko 50.000 evra

Bitka sa ledom, koja traje skoro dvadeset dana, trebalo bi da bude gotova kada se probije poslednjih desetak kilometara od Banovaca do Beograda. Nadležni veruju da će tada moći da kažu da opasnosti od leda na rekama, nema. Istovremeno, u područjima koja su bila na udaru vode 2014. godine, radi se na prevenciji od poplava.

Za pedeset godina računa se da su reke četvrti put okovane. U Srbiji je, do sada, razbijeno desetine kilometara leda, uglavnom zahvaljujući ledolomcima iz komšiluka.

"Da se zajednički okupimo u budućnosti, oko toga d Srbija u potpunosti ima suverenitet kada je reč o odbrani od leda, to znači da u budućnosti mi moramo da izvršimo, to je moje mišljenje, nabavku odogovarajućih ledolomaca", kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Dok umesto brodova Dunavom plove sante, procena je da se dnevno gubi oko pedeset hiljada evra.

"Veliki vodoprivredni objekti, poput mostova su sačuvani. Tu nismo imali nikakvih šteta. pojavljuju se štete u vezi sa transportom i nekim drugim plovnim objektima. Postoje, s druge strane, obaveze nosilaca kako da se postupa, a s druge strane imamo i nesavesna lica koja su postupala onako kako ne treba", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Dok se led uklanja, ne bi li se sprečile poplave, na one iz 2014. još podsećaju neočišćeni kanali.

"U toku je čišćenje 60 kilometra kanala za drenažu što će doprineti većoj bezbednosti cele zajednice. EU u Srbiji finansira i projekte prevencije i zaštite od polava", kaže šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Isti radovi najavljuju se u Valjevu, Paraćinu i Svilajncu. Evropska unija za to je izdvojila 11 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара