Bord "Evrotransplanta" odlučuje o prijemu Srbije u članstvo

Za pacijente koji godinama čekaju transplantaciju u Srbiji, danas ili najkasnije do petka, mogle bi da stignu dobre vesti iz nemačkog Albaha. Bord "Evrotransplanta", naime, odlučuje o prijemu Srbije u tu organizaciju. Doduše, najpre probno, na godinu dana. To bi, između ostalog, značilo dostupnost većem broju organa, ali podrazumevalo bi i neke izmene u srpskom zdravstvu.

U ovom trenutku organizaciju "Evrotransplant" čini osam zemalja - Belgija, Nemačka, Hrvatska, Luksemburg, Holandija, Mađarska, Austrija i Slovenija. To znači da se potencijalni donor traži među 135 miliona ljudi. Zato je šansa da se na vreme uradi transplantacija daleko veća jer za svih osam zemalja postoji jedna lista čekanja.

U okviru zemalja koje čine "Evrotransplant" na listi čekanja je 15.000 pacijenata. Prošle godine urađeno je 7.000 transplantacija.

A čim se pojavi donor, njegovi podaci se unose u kompjuter a na osnovu mnogobrojnih parametara, od krvne grupe do godina, biraju se najpogodniji primaoci.

Zahvaljujući saradnji između zemalja šansu dobijaju najhitniji pacijenti. Na transplantaciju se u zemljama članicama čeka najduže nekoliko dana, hitni pacijneti uopšte ne čekaju. U Srbiji je situacja sasvim drugačija.

Jelena Golubović je posle dve godine dobila novu jetru i kaže da je srećna i da može da počne novi život.

"Poručila bih da ljudi malo uključe svoju svest, da bude više donora i da se više života spasi", ističe pacijentkinja sa presađenim srcem Ljiljana Simikić.

Delegacija Srbije danas treba da ubedi Bord "Evrotransplanta" da će situacija u Srbiji da se promeni. Sada imamo manje od tri donora na milion stanovnika. Za punopravno članstvo potrebno je 10. Hrvatska u ovom trenutku ima 40.

Donorsku karticu trenutno je ima oko 150. 000 ljudi. Možete je potpisati u domovima zdravlja, bolnicama, kliničkim centrima, na Vojnomedicinskoj akademiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво