Srbiji potrebno 40 miliona dolara za pomoć u migrantskoj krizi

UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavile su novi godišnji plan reagovanja na izbegličku i migrantsku krizu u Srbiji koji obezbeđuje dugoročna rešenja za pomoć, a za čije je sprovođenje, kako se procenjuje, potrebno oko 40 miliona dolara, što je duplo više nego ranije.

Plan za Srbiju za 2017. godinu deo je regionalnog plana odgovora na izbegličku i migrantsku krizu koji uključuje i Tursku, Grčku i Makedoniju, a potencijalnim međunarodnim donatorima predstavljen je 17. januara u Ženevi.

Cilj Plana za Srbiju, koji je urađen u saradnji sa Vladom Srbije i u skladu je sa njenim Planom reagovanja na povećan broj migranata, jeste da dopuni i osnaži napore vlade u obezbeđivanju bezbednog pristupa azilu i zaštiti izbeglica i migranata.

Šefica Službe za koordinaciju na terenu UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli rekla je na konferenciji za novinare da plan za Srbiju podrazumeva zaštitu, hranu, smeštaj, neprehrambene artikle, transport, logistiku i sanitarne uslove, zdravstvenu zaštitu i ishranu, kao i podršku lokalnim zajednicama.

"Migranti i izbeglice su u Srbiji u stabilnoj situaciji. Plan treba da odgovori potrebama migranata i izbeglica i na sveobuhvatan način. Ne smemo da ostavimo Srbiju samu", rekla je Boneli i dodala da je Vladi Srbiji potrebna podrška kako bi obezbedila dugoročnu pomoć za migrante i izbeglice.

Navodeći da je plan prošle sedmice predstavljen donatorima u Srbiji, šefica Kancelarije IOM u Srbiji Lidija Marković rekla je da je, pored olakšavanja koordinacije sa donatorima, cilj plana da operacionalizuje sistemski okvir za zbrinjavanje izbeglica i migranata u 17 centara u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević naglasio je da za Srbiju "balkanska ruta" nije zatvorena, jer je situacija ista kao i na vrhuncu migrantske krize s ozbirom da Srbija svakodnevno i dalje brine o oko 7.500 migranata i izbeglica.

"Obaveze su iste kao da je ruta otvorena", istakao Ivanišević i naveo da je Srbija zajedno sa raznim agencija UN i nevladinim organizacijama učinila sve i pokazala na najbolji način kako se brine o migrantima i izbeglicama.

Poruka da Srbija nije sama je veoma važna, smatra Ivanišević i dodaje da briga o migrantima ne sme biti na uštrb lokalne zajedince, te da je donatorska pomoć važna, jer Srbija nema budžet namenjen migrantima.

Navodeći da ne mogu svi migranti da budu smešteni u Beogradu, Ivanišević je pozvao nevladine organizacije da ne pružaju pomoć migrantima u barakama i parkovima u kojima borave ne duže od 15 dana, već da to čine u prihvatnim centrima u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije.

"Nikome nismo zabranili da radi. Reč je o molbi nevladinim organizacijama da se uključe u sistem pomoći u prihvatnim centrima", zaključio je Ivanišević navodeći da je saradnja države sa nevladinim organizacijama izvrsna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се