Redovan pregled najbolja prevencija raka grlića materice

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da je cilj nedelje borbe protiv raka grlića materice da se skrene pažnja na visoku učestalost obolevanja – 1.400 žena godišnje oboli od te bolesti, a blizu 500 umre.

Počela je Evropska nedelja prevencije karcinoma grlića materice. Iako je to rak koji se može i sprečiti i lečiti na vreme, statistika u Srbiji je upozoravajuća. Svake godine od raka grlića materice u Srbiji umru 482 žene, ili najmanje jedna dnevno, a godišnje obole 1.244 žena.  

Redovan pregled i imunizacija su najbolje prevencije, i zbog toga je važno da bar jedan dan izdvojimo za zdravlje. 

I ove godine, kao i prethodnih godina, obeležavamo nedelju borbe protiv grlića materice u Srbiji.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, rekao je za RTS da je cilj da se skrene pažnja na visoku učestalost obolevanja – 1.400 žena godišnje oboli od te bolesti, a blizu 500 umre.

Važno je, kako kaže Stefanović, to što je rak grlića materice bolest koja se može sprečiti. 

"Mi za nju u većini slučajeva znamo šta je uzročnik, to je humani papiloma virus i borba protiv njega je nešto što je osnovno", kaže Stefanović.

Bolest se može otkriti u ranoj fazi i sprečiti da se razvije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи