Organi Zvezdinog navijača donirani drugom deliji

Košarkaška utakmica Crvene zvezde povezala je potpuno nepoznate navijače. Jednom je, nažalost, ona bila poslednja. Odlukom njegove porodice produžena su tri života.

Navijaču je na utakmici od prevelikog uzbuđenja pozlilo, a kasnije se, nažalost, ispostavilo da je došlo do moždane smrti, kaže Nataša Petrović iz Urgentnog centra.

"Njegova porodica je donirala organe mladiću koji je takođe te večeri bio na utakmici. Lekari, anesteziolozi, hirurzi, svi smo bili akteri tog događaja. Jedna zaista neverovatna životna priča", rekla je Petrovićeva.

Prvi dani nove godine Dušanu Smiljkiću doneli su novu jetru. Rezultati su za sada ohrabrujući, a pošto je Dušan vatreni navijač Crvene zvezde, nada se budućnosti u sportskim vodama.

"Razmišljao sam o sportskoj akademiji, iskreno. Želeo bih da se zahvalim roditeljima donora, jer zbog njihove humanosti meni je omogućen zdrav i bolji život", ističe Dušan Smiljkić.

Uskoro na kućni oporavak odlazi i Jelena. Jetru je dobila na Badnje veče, posle dve godine čekanja i borbe sa autoimunom bolešću.

"Za sada je sve dobro, ustajem, jedem, vraćam se normalnom životu, planiram školovanje posle oporavka", kaže Jelena Golubović.

Prema podacima Urgentnog centra, na transplantaciju jetre čeka oko 20 pacijenata, ali je broj pacijenata verovatno mnogo veći.

Uskoro bi trebalo da bude napravljena jedinstvena lista svih koji čekaju na transplantaciju, jer je to jedan od zahteva Eurotransplanta. Očekuje se da naredne nedelje postanemo pridruženi – probni član te organizacije, što bi između ostalog značilo i da oni kojima je hitno neophodna transplantacija, pre svih deca, na vreme dobiju organ.

"Mi smo most između dobrih i hrabrih ljudi koji su bili najhrabriji kada je to najteže i naših hrabrih, trpeljivih pacijenata kojima je transplantacija jedini lek", objašnjava Petrovićeva.

Statistika pokazuje da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija, nego da budemo davalac organa. Kada se jedan život ugasi, moguće je spasiti i produžiti više drugih života.

U Srbiji u ovom trenutku na transplantaciju bubrega, srca, jetre, pluća, rožnjača čeka oko 2.000 ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво